L’historiador Josep Fontana denuncia la desigualtat social en la seva obra pòstuma

Pilar Beltran, editora d'Edicions 62, afirma que el llibre mostra "el pensament de Fontana en estat pur"

Publicitat
L’obra pòstuma de l’historiador Josep Fontana, ‘Capitalisme i democràcia 1756-1848. Com va començar aquest engany’ (Edicions 62), arriba aquest dimecres a les llibreries. Fontana, qui va morir l’agost del 2018, denuncia en aquest llibre la desigualtat social i fa un anàlisi crític dels inicis del capitalisme. En declaracions a l’ACN, Pilar Beltran, editora d’Edicions 62, afirma que el llibre mostra “el pensament de Fontana en estat pur” i és “molt conseqüent amb la seva trajectòria com historiador”. Beltran ha assegurat que Fontana és “un dels historiadors catalans més universals de tots els temps”, que “era conscient de la seva responsabilitat com historiador”. En castellà es publicarà de la mà de l’editorial Crítica.

L’editora d’Edicions 62, ha explicat a l’ACN que ‘Capitalisme i democràcia 1756-1848. Com va començar aquest engany’ és important perquè és l’obra pòstuma en la qual Fontana hi va estar treballant els darrers temps i “mostra la preocupació per un tema fonamental en la societat actual que és la desigualtat social, que va creixent en el món contemporani cada vegada d’una forma més flagrant”.

Beltran ha explicat que Fontana analitza com va néixer el capitalisme entre el 1756 i 1848 i com en aquells moments es van posar les bases que afavorien les desigualtats. “Fontana desmunta els engranatges de cadascun dels elements” en un llibre fonamental sobre “un dels problemes de la societat actual i que sembla que vagi a créixer més”.

En paraules que va deixar escrites el mateix Fontana, els estats actuals són “democràcies parlamentàries basades en constitucions que garanteixen els drets i les llibertats de tots els ciutadans, però on els governs elegits es cuiden sobretot d’afavorir els interessos econòmics de les grans empreses i dels més rics”. En aquest sentit, considera que el resultat és que els governs escollits “entre tots perquè prometien vetllar pel benestar” s’han convertit en “còmplices tolerants” d’un procés que afavoreix “l’enriquiment d’un petit grup a costa de la majoria i que engendra amb això una societat cada vegada més desigual”. El llibre, doncs, busca explicar com va començar aquest sistema.

El llibre es divideix en set capítols: ‘Un món en procés de canvi’, ‘La Restauració’, ‘L’acció del Capitalisme’, ‘Un sistema inestable’, ‘1830: La invenció de la revolució burgesa’, ‘Capitalisme: El gran salt endavant’ i ‘1848: El triomf de la burgesia’.

Publicitat

Obres anteriors

Fontana, que va morir l’agost del 2018, també havia publicat recentment ‘Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945’ (2011), ‘El futuro es un país extraño. Una reflexión sobre la crisis social de principios del siglo XXI’ (2013), ‘La formació d’una identitat. Una història de Catalunya’ (2014), i ‘El siglo de la revolución. Una historia del mundo desde 1914’ (2017). L’Editorial Tres i Quatre va publicar també pòstumament ‘La crisi com a triomf del capitalisme’, un llibre pòstum de Josep Fontana en el marc de la col·lecció la Biblioteca marxista.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes