L’historiador Josep Fontana denuncia la desigualtat social en la seva obra pòstuma

Pilar Beltran, editora d'Edicions 62, afirma que el llibre mostra "el pensament de Fontana en estat pur"

L’obra pòstuma de l’historiador Josep Fontana, ‘Capitalisme i democràcia 1756-1848. Com va començar aquest engany’ (Edicions 62), arriba aquest dimecres a les llibreries. Fontana, qui va morir l’agost del 2018, denuncia en aquest llibre la desigualtat social i fa un anàlisi crític dels inicis del capitalisme. En declaracions a l’ACN, Pilar Beltran, editora d’Edicions 62, afirma que el llibre mostra “el pensament de Fontana en estat pur” i és “molt conseqüent amb la seva trajectòria com historiador”. Beltran ha assegurat que Fontana és “un dels historiadors catalans més universals de tots els temps”, que “era conscient de la seva responsabilitat com historiador”. En castellà es publicarà de la mà de l’editorial Crítica.

L’editora d’Edicions 62, ha explicat a l’ACN que ‘Capitalisme i democràcia 1756-1848. Com va començar aquest engany’ és important perquè és l’obra pòstuma en la qual Fontana hi va estar treballant els darrers temps i “mostra la preocupació per un tema fonamental en la societat actual que és la desigualtat social, que va creixent en el món contemporani cada vegada d’una forma més flagrant”.

Publicitat

Beltran ha explicat que Fontana analitza com va néixer el capitalisme entre el 1756 i 1848 i com en aquells moments es van posar les bases que afavorien les desigualtats. “Fontana desmunta els engranatges de cadascun dels elements” en un llibre fonamental sobre “un dels problemes de la societat actual i que sembla que vagi a créixer més”.

En paraules que va deixar escrites el mateix Fontana, els estats actuals són “democràcies parlamentàries basades en constitucions que garanteixen els drets i les llibertats de tots els ciutadans, però on els governs elegits es cuiden sobretot d’afavorir els interessos econòmics de les grans empreses i dels més rics”. En aquest sentit, considera que el resultat és que els governs escollits “entre tots perquè prometien vetllar pel benestar” s’han convertit en “còmplices tolerants” d’un procés que afavoreix “l’enriquiment d’un petit grup a costa de la majoria i que engendra amb això una societat cada vegada més desigual”. El llibre, doncs, busca explicar com va començar aquest sistema.

El llibre es divideix en set capítols: ‘Un món en procés de canvi’, ‘La Restauració’, ‘L’acció del Capitalisme’, ‘Un sistema inestable’, ‘1830: La invenció de la revolució burgesa’, ‘Capitalisme: El gran salt endavant’ i ‘1848: El triomf de la burgesia’.

Obres anteriors

Fontana, que va morir l’agost del 2018, també havia publicat recentment ‘Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945’ (2011), ‘El futuro es un país extraño. Una reflexión sobre la crisis social de principios del siglo XXI’ (2013), ‘La formació d’una identitat. Una història de Catalunya’ (2014), i ‘El siglo de la revolución. Una historia del mundo desde 1914’ (2017). L’Editorial Tres i Quatre va publicar també pòstumament ‘La crisi com a triomf del capitalisme’, un llibre pòstum de Josep Fontana en el marc de la col·lecció la Biblioteca marxista.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca