Els votants castiguen els conservadors i laboristes pel Brexit en les municipals angleses

El Partit Conservador ha perdut 433 regidors i el Partit Laborista 91

Publicitat

Els votants en les eleccions municipals a Anglaterra han castigat tant els conservadors de la primera ministra, Theresa May, com l’opositor Partit Laborista per la paràlisi pel que fa al Brexit, segons es desprèn dels resultats parcials que s’han conegut aquest divendres.

Amb gairebé la meitat dels resultats dels consells locals a Anglaterra declarats, el Partit Conservador ha perdut 433 regidors i el Partit Laborista 91, segons el recompte de la BBC. En total, hi ha en joc 8.000 escons en els consells locals.

Per la seva banda, el Partit Liberal Demòcrata es recupera, després de la garrotada que va patir el 2015, quan els votants el van castigar després del Govern de coalició amb els ‘tories’. Segons els experts, la seva aposta per un segon referèndum sobre el Brexit hauria estat el factor clau per al seu suport actual.

“Sabíem que els votants no estaven contents amb la manera en què els conservadors han gestionat el Brexit però sembla que tampoc estan contents amb la resposta laborista a la postura del Govern sobre el Brexit”, ha subratllat John Curtice, expert electoral, en declaracions a la BBC.

Publicitat

Els liberaldemòcrates han aconseguit 301 regidors, candidats independents n’han aconseguit 215 i els Verds, que també donen suport a un segon referèndum, n’han obtingut 38, segons els resultats parcials.

Diverses fonts laboristes han indicat que el partit té poc a témer dels resultats fins ara, i ha argumentat que sempre ha estat “dur” guanyar en ajuntaments tradicionalment conservadors. Els conservadors també reconeixen que les eleccions han estat dures.

Els polítics i analistes coincideixen que els resultats mostren que tots dos grans partits estan sent castigats pel caos al voltant de l’ajornada sortida del Regne Unit de la UE.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes