L’exposició ‘Barcelona-Buenos Aires. Un puente de libros’ homenatja la figura de l’editor Antoni López Llausàs

La mostra, comissariada per Julià Guillamon, repassa les relacions entre editors i llibreters de les dues capitals

Publicitat

L’editor, llibreter i impulsor de revistes Antoni López Llausàs (Barcelona, 1888 – Buenos Aires, 1979) és el protagonista de l’exposició ‘Barcelona-Buenos Aires. Un puente de libros’ que s’ha inaugurat aquest divendres a Museo Larreta de la capital argentina en el marc de la Fira del Llibre de Buenos Aires. La mostra, comissariada per Julià Guillamon, repassa les relacions entre editors i llibretes de Barcelona i Buenos Aires a través de la figura de López Llausàs i de les editorials Sudamericana, Edhasa i la Llibreria Catalònia. La mostra recull edicions originals, fotografies, revistes i diaris de les tres editorials.

Antoni López Llausàs va impulsar als anys 20 i 30 a Barcelona la Llibreria Catalònia. L’any 39 López Llausàs, que estava exiliat a Argentina, es va incorporar a l’Editorial Sudamericana des de Buenos Aires i aquesta es va convertir en una de les editorials en castellà més importants de la literatura llatinoamericana dels anys 60 i 70. Mentre, Edhasa va néixer amb un peu a Barcelona i un altre a Buenos Aires i es va especialitzar en assaig, ciència ficció, narrativa internacional i novel·la històrica i conviuen en el seu catàleg la literatura catalana i castellana.

Guillamon ha explicat que ‘Barcelona-Buenos Aires. Un puente de libros’ era un projecte antic, ja que amb biblioteques de Barcelona sempre han fet exposicions dedicades al món editorial. Quan Barcelona va ser escollida ciutat convidada a la Fira del Llibre de Buenos Aires van veure clar que era el moment de desenvolupar-la.

L’exposició té tres espais dedicats a les tres editorials. Guillamon s’ha referit a la “prodigiosa” Llibreria Catalònia, que era a més una editorial de revistes i un lloc on hi havia activitats culturals. Allí, ha explicat, Federico García Lorca hi llegia poemes i Salvador Dalí hi va exposar alguns dels seus quadres, “era un nucli d’agitació cultural”.

Publicitat

Ha apuntat que el dia de Sant Jordi es va instituir a la monarquia d’Alfons XIII i la dictadura de Primo de Rivera i se celebrava al febrer i López Llausàs “li va donar la volta i es va fer campanya perquè es fes el 23 d’abril i se li va donar un contingut catalanista i republicà. El Sant Jordi que coneixem ara és fill d’aquest moment, que és molt especial, agafa els darrers anys de Primo de Rivera i els anys d’interludi fins la proclamació de la República”.

Sobre la relació entre Barcelona i Argentina, ha desgranat que aquesta és singular: “L’Argentina no accepta exili organitzat però hi va degotant gent perquè tothom té un parent o un amic i hi arriba una gent singular”. El que més li crida l’atenció a Guillamon és que hi ha molt exili del 36, molta gent que va fugir perquè tenien por de la FAI, com li va passar a Llausàs.

L’exposició ha nascut d’una col·laboració entre el Servei de Biblioteques del Govern de la Ciutat de Buenos Aires i el Consorci de Biblioteques de Barcelona, i es podrà veure fora del recinte firal al Museo Larreta. A la inauguració hi ha assistit la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, i el comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca