ArtsLibirs fa 10 anys a l’Arts Santa Mònica

La fira del llibre d’artista presenta una reedició d’una icònica postal del col·lectiu Guerrilla Girls

Publicitat
ArtsLibris celebrarà fins demà la seva desena edició amb més d’un centenar d’expositors, entre els quals molts d’internacionals. Amb epicentre a l’Arts Santa Mònica, enguany la fira del llibre d’artista s’estén també al MACBA amb un seminari internacional i a la Fundació Tàpies, amb una sessió de projeccions de documentals. Amb motiu del desè aniversari, ArtsLibris col·labora amb les Guerrilla Girls (reedita una de les seves icòniques postals) i comptarà amb intervencions artístiques d’Antoni Muntadas, Alex Grifeu o Stefan Max. Consolidada a Barcelona i des de fa quatre anys amb una pota a la fira ARCO Madrid, enguany ArtsLibris tindrà seu també a ARCO Lisboa, del 16 al 19 de maig.
La fira ArtsLibris comptarà enguany 100 expositors que representaran els diversos accents de l’edició del llibre d’artista i el foto llibre. Es presenta com la cita anual del gènere de més envergadura del sud d’Europa, i si bé el 62% dels editors són catalans i de la resta de l’Estat, també hi ha presència internacional, principalment d’Amèrica Llatina i Europa, i enguany amb nous països representats com Islàndia, Líban, Egipte o Grècia.

Amb motiu del desè aniversari de la fira enguany s’estrenen les col·laboracions amb artistes perquè intervinguin durant la seva celebració o elaborant creacions per presentar-les in situ. És el cas de la col·laboració amb el col·lectiu Guerrilla Girls, que han cedit una de les seves icòniques postals perquè ArtsLibris la reediti i la difongui durant la fira.

També s’hi ha apuntat Antoni Muntadas, que participarà amb una “acordeó-desplegable” de postals que remeten al recent aniversari de la revolució comunista a Xina. El dibuixant i fanziner alemany Stefan Marx crearà un mural efímer per la seu de la fira (Arts Santa Mònica), i Àlex Gifreu editarà un cartell-manifest en col·laboració amb Cecilia Martín.

Expansió per la ciutat

ArtsLibris no se celebra enguany coincidint amb Sant Jordi, com era tradició, pel fet que el cap de setmana immediatament anterior al dia del Llibre coincideix amb la celebració de la Setmana Santa. En canvi, la fira s’expandeix per la ciutat. El seminari ArtsLibris compta amb la col·laboració del MACBA, que el coprodueix i acull el dijous 25 d’abril. Les sessions de diàleg programades comptaran, entre altres, amb Laia Abril, Marian Castillo Deball i Andrea Galaxina.

Publicitat

L’altra nova subseu de la fira és la Fundació Tàpies. El dissabte 27 d’abril hi tindrà lloc una sessió de projeccions dedicada al documental sobre el llibre d’artista. Se’n projectaran tres: ‘The Books of Ed Ruscha’ (EUA, 1969), ‘Bookworks Revisited. Part 1: A Selection (Països Baixos, 1987) i ‘Libres 1’ (França, 2019).

D’altra banda, i per potenciar el seu perfil més experimental, ArtsLibris inclou enguany projectes arriscats i pràctiques menys convencionals amb la secció ‘Stand.0’, uns expositors a preu més econòmic que la resta i als quals estan convocats artistes, fotògrafs i editors amb propostes “en els marges de les possibilitat de l’edició en el context de l’art contemporani”.

Hi haurà, a més, un nou espai per a les edicions digitals (‘Post.print’), un espai dedicat a projectes d’edició en línia. Així, ArtsLibris planteja per primera vegada l’impacte de l’edició digital en una fira centrada eminentment en el material imprès.

En el seu intent per fomentar el col·leccionisme d’aquest subgènere artístic, ArtsLibris manté la seva línia de producció d’un llibre d’artista iniciada l’any 2014 amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. Enguany, doncs, incorpora un títol a càrrec de Mariana Castillo Deball, a partir dels poemes del músic nord-americà Sun Ra.

ArtsLibris disposa enguany d’un pressupost de 230.000 euros. El seu increment es deu, en part, per finançar també la seva participació de l’edició portuguesa d’ARCO (ARCO Lisboa), on la fira tindrà presència per primera vegada el proper mes de maig. Hores d’ara ja hi ha 35 editors inscrits per participar, segons han avançat els organitzadors. A ARCO Madrid, ArtsLibris hi va ser present amb 34 expositors.

Conuslta aquí totes les activitats 

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes