Tarragona es mou al ritme de jazz en l’arrencada del Dixieland

La 25a edició programa gairebé una norantena d'actuacions i activitats fins al 30 d'abril

Publicitat

El Festival Internacional Dixieland de Tarragona ha arrencat aquest dijous al vespre amb l’actuació de Doc Scanlon’s Cool Cats Quartet i Tgn Swing a la Rambla de Tarragona. El grup, a ritme del jazz més clàssic, ha fet un tastet del concert que oferirà aquesta nit al teatre Metropol en el marc dels concerts del Dixie Club. La 25a edició, que viatja a l’origen del Dixieland i rememora la seva història, comença amb bones sensacions segons el director artístic, Kike Colmenar. Fins al 30 d’abril s’han programat 89 activitats, entre les quals destaquen les actuacions de Lucien Barbarin & New Orleans Jazz Tradition i Professor Cunningham & His Old School.

El jazz del Doc Scanlon’s Cool Cats Quartet s’ha encomanat entre els que no s’han volgut perdre l’arrencada del festival Dixieland a la Rambla Nova de Tarragona, tot just davant del Teatre Metropol, un dels espais que acollirà les actuacions musicals durant els sis dies de certamen. Els membres de la Tgn Swing han acompanyat amb balls la banda que ha tocat diverses peces d’un repertori de hot jazz, swing, New Orleans i jump blues.

Un dels integrants de la banda, Mikhail Violin, ha assegurat que la música que interpreten és “especial” perquè diu que és jazz tradicional. “Sóc molt feliç tocant la música dixie, qualsevol pot ballar-la i somriure. És art de debò”, ha exclamat Violin. Comparteix el seu parer el president de l’Associació de Tgna Swing, Gerard Jové, qui considera que és una “alegria immensa” participar en el festival. “Estem encantats, és com si portessis un nen a Disneyland i, en aquest cas, ve a nosaltres”. El col·lectiu aplega prop d’un centenar de membres i aquest dissabte protagonitzarà la batalla de bandes, una de les activitats programades per segon any consecutiu a la plaça Corsini, amb la que es vol recrear l’ambient del mític Club Savoy de Nova York.

A banda, també s’ha programat l’actuació de Lucien Barbarin & New Orleans Jazz Tradition que està prevista per aquest divendres al Metropol. El públic hi podrà assistir gratuïtament però és necessària invitació. El mateix dia també passaran pel teatre els Professor Cunningham & His Old School. De fet, el director artístic del Dixieland ha assegurat que han programat els “millors” artistes, malgrat que els músics que tenen cura del jazz tradicional actualment no són els més mediàtics. Tot i això, Colmenar ha subratllat que Barbarin és un activista de Nova Orleans i un dels millors trombonistes de jazz tradicional, mentre que el grup del Professor Cunningham és un dels més demandats de l’escena internacional del swing.

Publicitat

A més, Colmenar ha afirmat que el valor més gran del Dixieland, a diferència d’altres festivals, és la participació de la ciutadania. Per això, s’ha optat per fer més actes al carrer i que siguin més participatius. Enguany, s’han programat 89 activitats, una xifra sensiblement inferior a la de l’any passat quan se’n van celebrar 111. Entre aquestes activitats hi ha els vermuts dixie, classes obertes de swing i claqué i cercaviles musicals, així com una recopilació de fotografies a través de les xarxes socials per recuperar la història del festival. “El Dixie és un gènere molt popular que s’encomana fins i tot a la gent que no és molt aficionada al jazz”, ha dit.

La 25a edició tancarà amb un concert acústic sota el títol ‘La Vella Dixieland presenta 1917’, el dimarts 30 d’abril al Teatre Magatzem. Segons explica el director, aquell any es va fer la primera gravació de jazz de la història, Tiger Rag, per l’Original Dixieland Jass Band. Així, el festival vol retre un homenatge a aquest fet que va suposar un pas endavant per a la sonoritat del jazz. Tot i que el certamen tancarà sis dies de música amb aquesta actuació, el concert Mambo Jambo Arkestra, un dels més destacats, se celebrarà el mes d’octubre, a causa del tancament del Teatre Tarragona per obres de reparació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca