L’amor combustible de Jim Morrison

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Avui es compleixen 45 anys de la mort de Pamela Courson, la musa que va inspirar les cançons del cantant de The Doors

Diuen que Morrison es va enamorar d’ella només veure-la entrar per la porta del London Fog, un local de segona on els The Doors actuaven quan encara no eren famosos. Ell tenia 22 anys i ella 19. La carrera del grup californià tan sols començava a enlairar-se, però l’aparició de Pamela Courson a la vida de Morrison va marcar, sens dubte, el esdevenir de tota la banda. Es va convertir en la seva musa, el seu malson i el seu gran amor. La protagonista de les seves cançons. Ella és la noia moderna de Twentieth Century Fox, la que camina per Love Street i la que viu a l’Orange Country Suite. Es rumoreja que fins i tot la Cinnamon Girl, de Lou Reed, estava dedicada a ella.

El seu aspecte, delicat i aparentment vulnerable, ocultava en realitat una personalitat dominant, rebel i autodestructiva. Es podria dir que Pamela Courson era la típica noia icònica dels 60. Cabells llargs, llisos, estatura mitjana, pell clara i pigada… Alguns fins i tot comparaven el seu aspecte amb el que tenien “les xicotes dels Beatles”, fent referència a la similitud del seu estil amb el de Pattie Boyd, la dona, per aquella època, de George Harrison.

Però potser el que la feia diferent de les demés, era el seu cabell pèl-roig, que s’encenia com el foc amb els reflexos del sol. “I see your hair is burning” (veig els teus cabells cremant) cantava Morrison a la seva famosa L.A Woman, una altra referència a Courson a la discografia dels The Doors. La relació de la Pamela i en Jim va ser complicada, s’ofegava en continues discussions, ruptures i reconciliacions. Eren dues persones salvatges, independents i inestables, incapaços de comprometre’s amb ningú.

En una de les separacions de la Pamela, en Jim va conèixer la Nico, la cantant de Velvet Underground i musa de l’artista Andy Warhol. Per aquella època, les tensions entre Lou Reed i Nico ja havien fet efecte dins i fora del llit, i la vocalista alemanya ja treballava en la seva carrera en solitari. Els entesos diuen que la cantant va caure enlluernada als braços de Morrison pràcticament a l’instant. Van estar junts durant dos intensos mesos, viatjant pel desert de Mèxic, a la recerca de poesia, filosofia i drogues.

Va tornar a Los Angeles amb el cabell tenyit de vermell, per encaixar en el cànon de bellesa, deia, que fascinava al cantant de The Doors. Però poc després de trepitjar de nou la ciutat americana, Morrison la va deixar per tornar amb Pamela Courson. Ella va jurar que no renunciaria al seu cabell vermell fins que Morrison es moris. I així ho va fer.

- Publicitat -

Tot i les constants infidelitats i baralles, al final sempre tornaven l’un amb l’altre, com dos pols oposats destinats a atreure’s. Però en la relació de la Pamela i en Jim hi havia un tercer element: les drogues. Les úniques que van ser capaces de prendre foc al seu amor combustible.

Aquella matinada del 3 de juliol de 1971 la Pam estava dormint quan el cor de Jim Morrison va deixar de bategar. Ella anava massa col·locada per adonar-se que el cantant portava una bona estona fora del llit que compartien a la seva residència de París. La resta de la història ja la coneixeu. Morrison tenia 27 anys, els mateixos que Jimi Hendrix i Janis Joplin. I capritxos del destí, la musa va sobreviure a l’artista només 3 anys més, deixant aquest món tal dia com avui, un 25 d’abril de 1974, després de patir una sobredosi. Tenia, curiosament, 27 anys. Qui sap, potser també a l’infern s’esperaven l’un a l’altre.

- Publicitat -