El Sismògraf aixecarà el teló aquest dijous amb les entrades exhaurides a set dels deu espectacles de pagament

L'11a edició es farà fins al 29 d'abril amb una quarantena de muntatges programats, la majoria gratuïts

Publicitat

El Festival Sismògraf aixecarà aquest dijous el teló a Olot amb la programació d’una quarantena d’espectacles, la majoria gratuïts, i posant el focus als creadors i ballarins nascuts els 90′. També s’inclouen propostes artístiques que miren el passat per anar més enllà juntament amb d’altres que parlen de les arrels i la transporten al present. Pel que fa als espectacles de pagament, set dels deu ja han exhaurit les entrades. Entre ells hi ha ‘To be announced’ de Léxico Project Collective o ‘Picnic on the moon’ d’Alexa Moya i Júlia Godino. El festival, que s’allargarà fins al 29 d’abril, inclou com a novetats la creació d’un itinerari amb bicicleta que es farà el 27 d’abril.

Els espectacles de pagament que encara tenen localitats a la venda al Sismògraf són ‘Ballar és cosa de llibre’ de Pere Faura, Claudia Solwat i Javier Vaquero; ‘Apilats’ i ‘Torus’ de Humanhood. Els que ja han penjat el cartell de ‘sold out’ són ‘To be announced’ de Léxico Project Collective; ‘Picnic on the moon’ d’Alexa Moya i Júlia Godino; ‘Servei de deubicacions 24 h’ de Clàudia Mirambell; ‘Rare Birds’ d’Un loup per l’homme, ‘Mal Pelo’ de la cia Mal Pelo amb Joel Bardolet; ‘Mercedes Mais eu’ de Janet Novás i Mercedes Peón i ‘360 grams’ d’Ada Vilaró.

La programació comptarà amb companyies nacionals, estatals i internacionals, i diverses novetats, entre les quals destaca la creació de l’Itinerari amb bicicleta, una proposta que vol fer arribar la dansa a espais de la ciutat on no arriba habitualment i que es desenvoluparà dissabte 27 d’abril al matí.

El Sismògraf obrirà la programació aquest dijous amb ‘Ballar és cosa de llibres’ de Pere Faura, Clàudia SolWat i Javier Vaquero a les sis de la tarda al Torín. Es tracta d’una experiència participativa a mig camí de la dansa i la literatura. A les set de la tarda, Raquel Gualtero presentarà l’espectacle inaugural, Nuà, que comptarà també amb la veu d’Anaïs Oliveras. Juntes, aquesta parella d’artistes joves, reivindicaran el patrimoni mundial de dues compositores dones de l’Edat Mitjana, mentre recorren les estances del Museu dels Sants d’Olot, on la directora del festival, Tena Busquets, donarà la benvinguda oficial a aquesta onzena edició. A les nou del vespre, la companyia internacional Léxico Project Collective clausura la primera jornada al Teatre Principal amb l’estrena ‘To be announced’, una reflexió sobre la comprensió intercultural i la (im)possibilitat de la comunicació.

Publicitat

A més, des del mateix dijous i durant tots els dies del festival, La Carbonera acollirà la projecció ‘El infierno en los amantes crueles’, del col·lectiu escènic HOTEL i Alejo Levis, director audiovisual, guionista, dramaturg i director de teatre. Igualment, Can Trincheria exposarà la mostra fotogràfica ‘Remor’ de Gràcia del Ruste i Petra Vlasman, proposta estretament lligada amb l’espectacle col·lectiu i participatiu ‘La bugada’, de Labuena Compañía, que es representarà a Olot el dissabte 27 d’abril, després d’haver passat per dos altres municipis de la comarca dins l’Ona Expansiva del festival: Les Planes d’Hostoles (7 d’abril), La Vall d’en Bas (13 d’abril).

El 26 d’abril es farà la jornada dedicada als professionals del sector. En el seu 5è any com a mercat estratègic i sota el títol ‘Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència’, el Sismògraf mirarà cap al futur per reflexionar “quin és i com es pot articular l’art d’ensenyar l’art”. Laia Santanach, guanyadora de la tercera edició Premi Delfí Colomé, exhibirà una mostra d’Àer, peça en procés de creació que des de la modernitat revisa la dansa tradicional popular del contrapàs.

Com en les anteriors edicions, les vibracions del festival es faran sentir arreu de la comarca i la ciutat, ja que el Sismògraf continua apostant pel binomi dansa i paisatge. Part dels espectacles es faran als carrers de la ciutat i enmig de la natura. A Olot, del 25 al 29 d’abril, els espectacles tindran lloc en espais escènics habituals, com el Teatre Principal o el Torín, fins a indrets menys convencionals, com el cràter del volcà Montsacopa i un autobús, sense oblidar d’altres llocs ja tradicionals del festival com les places de la ciutat o el Parc Nou.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes