Mor als 98 anys el gran duc Joan de Luxemburg

L'aristòcrata va haver d'exiliar-se del país amb la seva família durant la Segona Guerra Mundial per no ser capturat pels nazis

Publicitat

El gran duc Joan de Luxemburg ha mort durant la matinada d’aquest dimarts, als 98 anys d’edat, segons ha informat el Gran Ducat luxemburguès en un comunicat a primera hora del matí.

“Amb gran tristesa comunico la defunció del meu estimat pare, Sa Majestat el gran duc Joan, que ens ha deixat en pau, acompanyat per l’afecte de la seva família”, ha afirmat en un comunicat el gran duc Enric de Luxemburg, fill del difunt i el seu successor en la prefectura de l’Estat des de l’any 2000.

El Gran Ducat luxemburguès va informar aquest diumenge que el gran duc Joan de Luxemburg havia patit una greu deterioració del seu estat de salut, després d’haver estat hospitalitzat el 13 d’abril per un quadre de pneumònia.

Nascut el 5 de gener del 1921, Joan de Luxemburg va haver d’exiliar-se del país amb la seva família durant la Segona Guerra Mundial per no ser capturat pels nazis, segons recorda Reuters.

Publicitat

Fill de la gran duquessa Carlota i del príncep Fèlix, Joan de Luxemburg va tornar a Europa el 1942 per rebre entrenament militar a Sandhurst, al Regne Unit, i incorporar-se posteriorment com a guàrdia al palau de Buckingham abans de sumar-se a les files de les forces aliades a Normandia el 1944 i participar en la batalla de Caen.

Després de la guerra es va casar amb Josefina Carlota, amb la qual va tenir cinc fills. El 1964 es va convertir en el sisè gran duc de Luxemburg per l’abdicació de la seva mare. Va estar-se en el càrrec durant 36 anys com a cap de l’Estat de Luxemburg. El 1998 va transferir la majoria de les seves competències al seu fill Enric, fins que va abdicar l’any 2000.

Luxemburg és una monarquia constitucional en la qual el gran duc té competències executives i les lleis entren en vigor quan el cap de l’Estat hi estampa la seva signatura.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes