Els carrers de Girona s’omplen de solemnitat i milers de devots per viure la processó del Sant Enterrament

La marxa s'ha obert amb el pas dels Manaies entre els quals hi desfilaven dones per primera vegada a la història

Publicitat
La Setmana Santa gironina s’ha omplert de solemnitat en la processó del Sant Enterrament que cada Divendres Sant se celebra a la ciutat. Els carrers del Barri Vell han agrupat milers de devots per veure passar una marxa que, com cada any, obrien els Manaies. Aquesta vegada, però, ha destacat la presència femenina entre aquests soldats romans. En concret han estat set dones les que han desfilat entre la formació. El recorregut s’ha iniciat a les nou del vespre al peu de la Catedral, amb els Manaies baixant les escales del temple al so compassat de les llances. Després, sota la llum dels ciris i el so de les bandes, els diferents passos han recorregut els carrers del Barri Vell emmudits, malgrat la gran quantitat de persones que s’agrupaven als vorals per veure aquesta celebració religiosa.
Puntuals a les nou del vespre els 120 manaies encarregats d’obrir la processó del Sant Enterrament han sortit de la Catedral de Girona. El so de les llances xocant contra el terra i el seu pas compassat ha marcat l’inici d’una marxa que ha congregat milers de persones. Aquest és, al costat de l’entrega i recollida del penó, un dels actes destacats de la Setmana Santa Girona.

Acompanyant les milícies romanes, més d’un miler de participants en aquesta celebració religiosa en la que és una de les representacions més nombroses de la ciutat de Girona. Les optiades del maniple i els èquites (soldats a cavall) han precedit els dotze passos i la Creu d’Improperis que formen la processó.

Tot plegat amb les vestes i caputxes que llueixen els confrares que porten els passos que expliquen la història bíblica de Crist. El primer, el que relata i escenifica l’arribada triomfal a Jerusalem, on és aclamat per milers de fidels.

A partir d’aquí, se succeeixen la resta d’escenes (entre les quals, l’Últim Sopar, la Caiguda, l’Ecce Homo, la trobada de Jesús amb la Verge Maria camí del Calvari, la Crucifixió, el Davallament o el Sant Sepulcre). Una processó, la del Sant Enterrament, marcada pel recolliment i la solemnitat que acompanyen la llum tènue dels ciris i el so de les bandes de música.

Set dones manaies

Publicitat

Una de les novetats ha estat que per primera vegada les dones han desfilat entre la formació de manaies. En concret han estat set les que s’han posat l’armadura de romà i han obert la processó del 2019. Per primer cop, l’Anna González, l’Anna Bové, l’Alexandra Barriusso, la Julia Bayé, la Mariona Grau, la Melissa Terrón i la Laura Garcia han sortit vestides de romanes acompanyant els passos, i obrint la processó.

Aquest any, l’honor de custodiar i dur el penó dels Manaies ha estat per en Francesc Pèlach, un dels socis més antics de la confraria i que ha agafat el relleu del seu tiu, que havia estat bisbe i havia fet diverses missions al Perú.

L’actual bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha anunciat la sortida de les diferents confraries des de la Catedral i ha presidit la processó. Una processó, la del Sant Enterrament de Girona, que té les seves arrels a mitjans del segle XVI.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca