Aprovat el pla urbanístic especial per fer el museu de les Cases Barates del Bon Pastor

El projecte es mostrarà a Ambers l'any que ve com a "mostra de com tractar la història des del patrimoni"

Publicitat
 L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el Pla Especial Urbanístic (PEU) que permetrà museïtzar una illa de Cases Barates al Bon Pastor, al districte de Sant Andreu. El futur museu conservarà una illa de 16 habitatges amb l’objectiu de mostrar com ha evolucionat l’habitatge públic a la ciutat, així com la trajectòria de Barcelona a través del “combat per l’habitatge”, segons ha explicat el director del Museu d’Història de la ciutat, Joan Roca. BIMSA està treballant actualment en la redacció del projecte amb la previsió de tenir el projecte executiu definitiu a finals del 2019 i poder començar les obres el 2020 o el 2021. A més, l’Associació Europea d’Història Urbana ha escollit el projecte per mostrar-lo a Ambers (Bèlgica) l’any que ve com a “mostra de com tractar la història des del patrimoni”, segons ha explicat Roca.

L’any 1929 es van construir quatre polígons de Cases Barates a la ciutat. El del Bon Pastor es va convertir en el més poblat, amb 748 habitatges. D’aquests se’n conservaran 16 situats a l’illa ubicada entre els carrers de Tàrrega-Claramunt i Bellmunt-Barnola.

De les 16 cases, quatre es rehabilitaran per mostrar l’evolució dels habitatges del Bon Pastor en diferents períodes, unes altres quatre seran espais expositius on s’explicarà la història de l’habitatge a Barcelona a partir de l’habitatge obrer. Les vuit restants s’habilitaran com a equipament per al barri i com a altres instal·lacions de l’espai del museu, com sales de reunió o de treball.

Ells habitatges es rehabilitaran d’acord amb quatre moments de la història: la casa original del 1929, l’època de la postguerra als anys cincuanta, les remodelacions dels setanta i la darrera casa habitada, des del 2000 a l’actualitat.

Gràcies a la col·laboració veïnal, s’han recollit 1.600 estris i objectius per recrear els habitatges d’aquest barri obrer. Ara se’n farà una selecció que determinar quins formaran part del museu.

Publicitat

Nova plaça Vilabesòs

D’acord amb una proposta dels veïns del barri, el plenari de districte amb l’aval de la ponència de nomenclàtor, s’ha creat la plaça Vilabesòs, que es troba en l’espai que s’està remodelant per fer el museu. El nom ret homenatge a la revista educativa editada durant la República pels infants del barri escolaritzats al centre Bonaventura Carles Aribau i coordinada pel mestre Tapia Bujalance.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes