Una quinzena de països celebren Sant Jordi amb més de 30 activitats a universitats i llibreries d’arreu del món

L'IRL coordina la difusió internacional d'una diada que a Catalunya obrirà les portes de múltiples museus i edificis

Roma, Chicago, Ciutat de Mèxic, Mont-real, Bucarest o Sant Petersburg són algunes de les ciutats que celebren la diada de Sant Jordi amb propostes al voltant de la tradició del llibre i la rosa. L’Institut Ramon Llull ha impulsat a 15 països diferents més d’una trentena de trobades, presentacions de llibres, recitals de poesia en català o conferències. La celebració internacional se suma així a les múltiples activitats que tindran lloc a Catalunya, com el cicle “Lletres lliures, lletres compartides” en què es convida els ciutadans a recitar autors com Joan Brossa o Teresa Pàmies a la seu del departament de Cultura. El proper dia 23 obriran portes el Museu d’Arqueologia de Catalunya, o el d’Història, entre d’altres, i edificis com el Palau Moja, que lluirà una instal·lació de 900 roses feta pel Gremi de Floristes de Barcelona.

Itàlia, Bèlgica, Estats Units, el Regne Unit, França, Rússia, Canadà, Alemanya, Mèxic, República Txeca, Finlàndia, Romania, Sèrbia, Irlanda i Hongria celebraran la diada de Sant Jordi amb diverses activitats i parades de roses i llibres a les universitats que formen part de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. Amb la col·laboració de les delegacions de la Generalitat arreu, totes els actes es poden consultar al portal ‘#BooksandRoses’ impulsat pel Diplocat.

Algunes de les activitats s’han desenvolupat durant aquesta setmana, com el Festival de Cultura Catalana que fins aquest dijous se celebra a Roma per primera vegada i en què Màrius Serra ha presentat ‘La novel·la de Sant Jordi’. A Brussel·les, Dolors Miquel i Mireia Calafell participaran d’un recital de poesia en català i en neerlandès, entre d’altres propostes que fins el 30 d’abril acollirà la capital belga. Cinc universitats d’Estats Units -Chicago, Colorado, Massachusetts, Georgetown i Columbia- projectaran documentals en català, oferiran xerrades sobre cultura i escriptors catalans, com Joan Brossa, i intercanviaran llibres en les parades situades a les portes de les facultats, on no hi faltaran tampoc roses.

Els estudiants de català de la Universitat de Sant Petersburg coneixeran dues veus de la poesia contemporània, com Glòria Coll i Sebastià Perelló, i a Mont-real celebraran la festa ‘Livres et roses 2019’ en què es jugarà a jocs com ‘El Gran dictat’. A Berlin, Els Amics de les Arts protagonitzaran una trobada el 25 d’abril en què parlaran dels seus referents literaris, mentre que a la Universitat Autònoma Nacional de Mèxic s’ha organitzat un ‘escape room’ inspirat en la novel·la ‘La mala dona’ de Marc Pastor. A la resta de l’Estat, el departament de Filologia Catalana de la Universitat de Granada celebrarà la diada amb la pianista Ana López Cenizo amb obres d’Isaac Albéniz i Enric Granados.

Portes obertes

El departament de Cultura obre les portes del Palau Marc amb el cicle ‘Lletres lliures, lletres compartides’, amb el qual convida el dia 23 d’abril a la ciutadania a recitar textos Joan Brossa, Teresa Pàmies, Dolors Monserdà, Simona Gay o Caterina Albert. El president de la Generalitat, Quim Torra, clourà la jornada amb ‘Oda a Catalunya’ d’Armand Obiols.

La Biblioteca de Catalunya obrirà les seves portes i oferirà visites per les diferents mostres, i les diverses seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona, Girona i Ullastret), les del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu d’Història de Catalunya i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya a Terrassa, oferiran entrada gratuïta durant Sant Jordi.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Torrent aposta per la resolució democràtica del presumpte cas d'”espionatge polític”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha insistit en la necessitat d'apostar per una resolució democràtica del presumpte cas d'"espionatge polític" del qual ell...

La Sagrada Família reobrirà a tots els públics el 25 de juliol

La Sagrada Família ha anunciat que obrirà de nou les portes a tots els visitats a partir del dissabte 25 de juliol, de moment,...

JxC i ERC porten l’espionatge contra l’independentisme a la Comissió Europea

Els eurodiputats de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i ERC, Diana Riba, han denunciat aquest dimarts a la Comissió...

4M€ d’ajuts directes pels comerços i 2 pels ajuntaments del Segrià

El Govern ha concretat que dels 6,5 milions d'euros extraordinaris per al sector comercial Segrià perquè faci front a la situació derivada de l'enduriment...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca