Espanya rebutja que els EUA permetin ciutadans d’origen cubà demandar empreses estrangeres amb negocis a l’illa

El govern de Pedro Sánchez indica que la decisió "atempta" contra els interessos de l'Estat

Publicitat

L’executiu espanyol ha rebutjat la decisió dels EUA d’activar el títol III de la Llei Helms-Burton, en virtut del qual qualsevol ciutadà nord-americà amb origen cubà podrà demandar empreses estrangeres amb negocis a l’illa caribenya. El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha fet l’anunci aquest dimecres. A parer del govern d’Espanya, aquesta postura “no contribueix” a l’objectiu “comú” de seguir promovent “la democràcia, l’apertura política i els drets humans” a Cuba. També afirma que “dissuadir i penalitzar” el comerç i les inversions d’empreses de tercers estats a l’illa “atempta contra els interessos d’Espanya” i “deteriora” les relacions bilaterals entre “països aliats”.

L’equip de Pedro Sánchez considera, a més, que l’aplicació “extraterritorial” de la legislació és “contrària” al dret internacional, i donarà lloc a una “espiral de demandes i contra-demandes” que “enterboliran” la relació econòmica transatlàntica.

També alerta que Espanya treballa “activament” amb la resta de membres de la Unió Europea “i altres socis internacionals” per adoptar mesures de defensa en aquest nou escenari, i anuncia que la UE baralla “diferents opcions” tant en el marc de la Organització Mundial del Comerç com a través de l’Estatut de Bloqueig europeu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes