TV3 estrenarà per Sant Jordi un documental sobre Pompeu Fabra i el seu llegat

El llargmetratge ‘Pompeu Fabra, diccionari d’un home sense biografia’ és d’Arnald Viladomat i Jordi Ventura

Publicitat
L’espai ‘Sense ficció’ de TV3 estrenarà el proper 23 d’abril ‘Pompeu Fabra, diccionari d’un home sense biografia”, un documental sobre la tasca de Pompeu Fabra envers la llengua catalana. El llargmetratge, una coproducció de Televisió de Catalunya i Som Batabat dirigida per Arnald Viladomat i Jordi Ventura, explica la importància que Fabra va tenir en la història de Catalunya i com, encara ara, el seu llegat està present a la societat catalana. L’escriptor i acadèmic de la llengua Màrius Serra és el presentador del documental, en conversa amb experts que expliquen alguns dels obstacles que va superar Fabra per dur a terme la seva obra. La pel·lícula ofereix també pinzellades personals del cèlebre filòleg català.

El documental que estrenarà TV3 per Sant Jordi glossa la figura del Fabra que va “recosir una llengua fragmentada” però fuig de la imatge de la “rigidesa lingüística” que s’associa amb la seva figura per presentar “un personatge modern, intel·lectualment brillant i connectat amb els corrents intel·lectuals de la seva època”.

A través de les converses que Màrius Serra manté amb experts en Fabra, surten a la llum les reticències dels sectors conservadors a la seva figura, la seva enemistat amb mossèn Alcover o els conflictes polítics de principis del segle XX, entre d’altres. Però el documental també descobreix el Fabra personal: el noi que als 14 anys s’inventava idiomes per als seus soldadets de plom o que cada cap de setmana ho deixava tot per jugar a tenis amb la seves filles.

A més, al llarg del documental, uns quants mots clau i les seves definicions posen el contrapunt per entendre la seva vida i obra.

‘Pompeu Fabra, diccionari d’un home sense biografia’, d’Arnald Viladomat i Jordi Ventura, és una producció de TV3 en col·laboració amb Som Batabat, que a més del suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, té la col·laboració de la Fundació Vincle, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Fundació Catalunya i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes