Onze de juny del 2015. El PSPV fa públic al seu perfil de Twitter un comunicat on afirma haver arribat a un pacte amb Ciudadanos per governar la Generalitat Valenciana. Aquest pacte, on Ciudadanos tindria la Vicepresidència de la Generalitat, va ser desmentit a un comunicat de Ciuadanos, on des de la formació taronja negaven que s’haguera arribat a qualsevol acord amb els de Ximo Puig. Després de seure els dos protagonistes del Botànic a una taula d’un conegut restaurant del Cap i Casal, qui més tard es convertiria en síndic socialista Manolo Mata afavoria un acord sense precedents a la Generalitat, que, amb el suport des de fora per part de Podem va conduir als quatre anys de Botànic que s’han viscut al País Valencià.
24 de febrer del 2016. Després de signar el “Pacto de Gobierno Reformista y de Progreso”, Ciudadanos i el PSOE conviden a Podem a donar suport a un acord sense precedents —per la divergència ideològica entre les dues formacions— al que havien arribat per governar a la Moncloa. Dèneu d’abril del dos mil dèneu. Amb un ampli suport dels empresaris de tot l’Estat, Pedro Sánchez intenta tancar acords amb Ciudadanos per recuperar, entre d’altres, alcaldies com la de Barcelona. És així com Pedro Sánchez pretén recuperar la confiança arravatada per Albert Rivera o el seu homòleg valencià Toni Cantó, qui titlla a Ximo Puig de culpable de la “catalanització” del País Valencià i el veu com “el PSC valenciano”.
Aquestos son alguns dels motius pels quals algunes fonts internes de la formació valencianista Compromís tenen por que el Botànic puga canviar el taronja de Compromís pel taronja carabassa de Ciudadanos. Allò ben cert és que la tendència a les enquestes apunta a un manteniment dels suports que actualment té el Govern del Botànic. No obstant això, segons moltes enquestes el PSPV obtindria una victòria tan còmoda que els permetria triar com a únic soci de Govern a la formació d’Albert Rivera. El PSPV, que ha sincronitzat les eleccions Autonòmiques amb les Generals venent el mantra e la “particularitat valenciana”, dependrà en certa mesura a l’hora de formar Govern dels possibles pactes del PSOE a Madrid; un PSOE que ha manifestat la seua predisposició a formar un govern amb Ciudadanos, malgrat la negativa dels taronja carabassa.
No passarà!!!
— manuel mata (@manolomata) 16 de febrer de 2019
Altrament, la pregunta que cal fer-se és: quants PSOE existeixen? Fins on poden arribar? Fins on els nuga l’opinió que existisca a Madrid? El número 1 per València a Les Corts pel PSPV Manolo Mata ens va reiterar pel Twitter que eixe hipotètic pacte amb Ciudadanos mai existirà. Si bé un dels principals artífexs del Botànic té clar que és impossible pactar amb un Toni Cantó que ha radicalitzat les posicions de la seua formació fins convertir-la en un ‘meme hooligan’ —per entendre això cal llegir Víctor Maceda— hi ha precedents clars i seriosos com eixe “Pacto Reformista y de Progreso” o eixe “NO es NO” que va acabar com el rosari de l’aurora amb la proclamació de Mariano Rajoy Brey com a President del Govern Espanyol. A qui volen els votants socialistes: a un Ciudadanos capaç de signar un acord amb el PP i VOX a Andalusia?
Allò ben cert és que des del Palau de la Generalitat s’ha legislat sense precents: llei LGTBI, llei Trans, Llei sobre la funció social de l’habitatge, el Decret de Plurilingüisme del conseller Marzà, el Pla Edificant, el programa Xarxa Llibres, la Llei de Comptes Oberts, la d’Incompatibilitat de Càrrecs Públics o la creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació constitueixen alguns exemples ben clars que expliquen el sentit en què s’han realitzat els canvis en l’antiga Barbaritat —que ara torna a ser Generalitat— Valenciana. Sols els equilibris, les relacions de poder i els compromesos adquirits al llarg d’aquestos intensos quatre anys decidiran els colors del nou Govern que isca de les urnes el pròxim vint-i-huit d’abril. El PSPV sap que Compromís i Podem li poden fer mal per eixe costat i ara li toca a tots tres jugar les seues cartes. Alea iacta est.