Swab parla amb David Armengol

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

David Armengol és comissari independent i combina la seva pràctica curatorial amb altres activitats paral·leles com la gestió cultural i la docència. Els seus projectes han pogut veure’s a espais d’art contemporani com Caixaforum Barcelona (2008), Matadero Madrid (2010), la Fundació Joan Miró de Barcelona (2012-2013), Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani de Barcelona (2014), el EAC – Espacio de Arte Contemporáneo de Montevideo, Uruguay (2015) o Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona (2016). Forma part de l’equip curatorial de BcnProducció (2016-2019) i dóna classes de desenvolupament de projectes a IDEP Barcelona (Escola de Fotografia, Moda i Diseny). Actualment, comissaria una exposició sobre la col·lecció MACBA (2017-2019) i és co-comissari del Pavelló d’Uruguay a la Biennal de Venècia 2019.

Què representa l’art jove al panorama internacional?

Diria que art contemporani és només una etiqueta que ajuda – o limita – a l’hora de situar-se davant de la pràctica artística, tot i que entenc que allò d’emergent destil·la sempre una intensitat i una energia que afecta a tots els àmbits de l’art. Per una banda, reflecteix un art en vies de consolidació, i això, malgrat que sembli negatiu per a una fira, crec que és quelcom potencial. I en referència al component internacional, penso que l’art emergent sempre reflecteix un bon estat de salut.

Quin futur té l’art contemporani a un món on prima la tecnologia i la immediatesa?

El futur de l’art sempre és incert, donat que és tan innecessari com imprescindible. No obstant això, crec que, com a reflex del nostre temps – com a radiografia del nostre present – l’art contemporani sempre sabrà adaptar-se a les tecnologies i a la immediatesa. No tot l’art, però segur que una part important. Gairebé diria que aquests temps frenètics no afecten l’art. Ens afecten a nosaltres, en general, i l’art forma part d’allò.

Quin és el paper que han de representar els comissaris i els col·leccionistes a una fira d’art?

El paper del comissari sempre implica cuidar uns determinats continguts a tots els nivells: discursiu, relacional, escènic… I crec que en la fira el seu rol segueix sent el mateix. Diria que la diferencia, a vegades, es troba més aviat en la dimensió humana. A la fira, a vegades, el comissari treballa més amb espais, amb galeries, i menys amb artistes… Tot i que això depèn de l’especifitat de cada fira. El comissariat sempre té una relació de dependència en positiu en torn a una base, i aquesta base són les obres i els artistes. Quant al col·leccionista, entenc que la tercera peça és clau a l’engranatge d’una fira: artista, galeria i col·leccionista. Potser les fires són bàsicament per a ells.Què diferencia Swab Barcelona d’altres fires? Què pot aportar Swab Barcelona al món de l’art que una altra fira no pugui?

 

La diferència entre Swab i altres fires és principalment la seva escala, i això no és dolent, al contrari. Es tracta d’una fira petita, pròxima a l’art emergent, que a més connecta amb el context de Barcelona, on l’art emergent es troba en una bona situació (premis, convocatòries, institucions sensibles a la seva pràctica…). Sense una gran pretensió, Swab pot aportar una escala humana, que sempre genera més complicitats que les estructures molt grans.

- Publicitat -
Per tant, quines són les raons per les quals el públic hauria de visitar Swab?

Per a mi, la raó principal seria molt directa: per a tenir una bona experiència de connexió amb l’art contemporani. Aquesta connexió pot tenir diversos graus: simple curiositat, interès professional, desitjos de compra… I tots són vàlids i valuosos. Tots donen sentit a la fira i mantenen el seu ecosistema.

- Publicitat -