A banda, també s’han presentat diverses activitats com visites teatralitzades i un joc d’escapisme ‘Hall Escape Mas Miró’ per atreure nous visitants. A la vegada, la família de l’artista ha donat onze guixos, que segons la directora de la Fundació, Elena Juncosa, tenen un valor documental molt important.
Les obres de remodelació de la segona fase de la casa d’estiueig de Joan Miró podrien executar-se en un període d’entre quatre i cinc mesos i està previst que s’executin en temporada baixa per tal de minimitzar l’impacte en les visites. Els treballs permetran rehabilitar la cuina, situada a la primera planta de la masia, tot just al costat del menjador on l’artista rebia visites, com les d’Ernest Hemingway, i que actualment no es pot visitar. A més, amb l’actuació també es construirà un ascensor per fer accessible l’espai a persones amb mobilitat reduïda.
Entre les novetats del projecte destaca l’adequació de l’antic corral, reformat en la primera fase, que es convertirà en una botiga en les pròximes dues setmanes. De fet, la directora de la fundació ha explicat que es vol que sigui un espai “experiencial” on es puguin fer activitats paral·leles, com presentacions de llibres, lligades a la “filosofia” del projecte i l’univers mironià.
La casa-museu rep més de 7.000 visitants
Des de la seva posada en marxa, ara fa un any, la casa-museu ha rebut 7.306 visitants, la majoria dels quals -5.027- entre el maig i l’octubre del 2018. Juncosa s’ha mostrat satisfeta per aquestes xifres, malgrat que el pla d’actuació preveia una xifra d’uns 10.000 visitants anuals. En aquest sentit, ha remarcat que aquestes previsions s’emmarcaven en un equipament en ple rendiment i dins d’un any natural, tot prioritzant la qualitat per sobre de la quantitat. “No tindria sentit un espai massificat. És un espai sensible, molt especial”, ha argumentat Juncosa.
Per la seva banda, el president de la fundació i alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha subratllat que durant aquest any s’ha consolidat el vincle entre els veïns del municipi i la figura de Miró. Segons dades de la fundació que es basen amb la llengua reproduïda de l’audioguia, la procedència dels visitants és “marcadament” del Camp de Tarragona i de la demarcació de Barcelona. Pel que fa al mercat estranger, han registrat un 7% de francesos i alemanys i un 4% d’anglesos.
Visites teatralitzades i un ‘escape room’, entre les novetats de la nova temporada
En la presentació del balanç, també s’han presentat diverses activitats que es posaran en marxa amb la nova temporada. A partir del 20 d’abril es començaran a fer visites teatralitzades guiades per al masover de la finca i dirigides per un públic “diferent” i més familiar. Entre les estrenes també destaca ‘Hall escape Mas Miro’, un joc d’escapisme previst per a finals d’estiu i que es farà a l’exterior de la masia. Amb aquesta iniciativa es vol atreure els joves, els quals segons la directora, relacionen els museus amb un concepte avorrit. “Serà una experiència lúdica i molt singular”, ha afegit Juncosa.
Al mateix temps, també s’han dissenyat tallers educatius i familiars, més enllà de les visites escolars que han començat a rebre des de mitjan curs. Una altra de les activitats noves és l’experiència ‘essència Miró’. Es tracta d’una oferta exclusiva a porta tancada en la qual es podran visitar espais que no estan oberts al públic com la terrassa. L’activitat oferirà també la degustació de productes del territori.
D’altra banda, des de la fundació es vol consolidar les Nits del Mas Miró, unes propostes dutes a terme durant el primer any. Així, s’ha programat la presentació del llibre Miró&Music amb una visita musicalitzada i amb un sopar a l’exterior per al 8 d’agost. L’endemà es repetirà el “Sopar sota les estrelles’, atès que l’estiu passat va tenir “èxit”. En aquest cas, la proposta inclou una xerrada sobre les constel·lacions de Miró i sobre astronomia en un sopar a l’exterior de la finca. Pel que fa al 10 d’agost s’ha programat la projecció del documental ‘Miró contra Miró’, el qual també inclou una visita i un sopar.
Donació d’onze guixos, un valor documental
La família de Joan Miró ha donat onze guixos a la fundació de Mont-roig, alguns dels quals s’exposaran al taller de l’artista i altres s’usaran en tallers específics d’escultura. “No són peces en si mateix però són molt importants perquè són el pas previ a l’escultura fosa en bronze. Té valor documental sobretot en un espai com el Mas Miró”, ha dit Juncosa.