Els EUA anuncien càrrecs de “conspiració” contra Julian Assange per revelar “informació classificada”

El periodista australià detingut a Londres s'enfronta a una pena màxima de 5 anys de presó en territori nord-americà

Publicitat
El Departament de Justícia dels Estats Units ha anunciat que la detenció del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, al Regne Unit arran de la seva ordre d’extradició s’ha fet en relació a “una acusació de conspiració” per pressumptament cometre “intrusions informàtiques” a un ordinador governamental dels EUA. “Segons documents judicials revelats avui, els càrrecs es refereixen al suposat paper d’Assange en un dels majors riscos de revelació d’informació classificada en la història dels Estats Units”, afirma el comunicat. Washington assegura que el periodista australià s’enfronta a una pena màxima de cinc anys de presó per aquest presumpte delicte.

Segons el comunicat del Departament de Justícia, l’acusació al·lega que Assange va ajudar l’antiga analista d’intel·ligència de l’exèrcit nord-americà, Chelsea Manning, a desxifrar una contrasenya dels equips del Departament de Defensa dels EUA per accedir als seus documents i comunicacions classificats.

Detenció d’Assange

La policia britànica ha arrestat Julian Assange aquest dijous després que Equador hagi retirat l’asil al fundador de WikiLeaks, que portava tancat a l’ambaixada de Londres des del mes d’agost de 2012. Assange, que actualment es troba en una comissaria, passarà ara a disposició judicial. A banda del procediment judicial als EUA, Assange també s’enfronta a altres càrrecs a Londres.

Tot i que Suècia va tancar les dues investigacions per violació i assetjament sexual per les quals demanava l’extradició del periodista australià, el procés segueix viu al Regne Unit.

Publicitat

El president equatorià Lenín Moreno ha justificat la retirada de l’asil per la “transgressió de convenis internacionals” d’Assange.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes