El Liceu es prepara per una “tarda d’emocions” en l’homenatge internacional Montserrat Caballé

Montserrat Martí admet que serà un dia “trist” que passaran sentint-se “acompanyats” per tots els col·laboradors del concert

Publicitat
El Gran Teatre del Liceu acollirà aquest divendres l’homenatge internacional a Montserrat Caballé ‘El somriure de Montserrat Caballé’, organitzat per la institució amb companys i amics de la diva morta la tardor del 2018. En la vigília del tribut dirigit per Lluís Pascual i en què participaran veus destacades de la lírica, la filla de Caballé, Montserrat Martí, ha admès que demà serà un dia “trist” (la vetllada coincideix amb el dia de l’aniversari de la seva mare) però que espera “gaudir de tant d’amor i estima que aquesta casa sempre ha mostrat” per la seva mare. Josep Carreras, que entonarà una cançó napolitana, també s’ha mostrat “trist però feliç” de poder participar en l’homenatge a qui, segons ha dit, sempre es va portar amb ell “com una germana gran”. Al seu torn, el president de la Fundació del Liceu, Salvador Alemany, ha augurat una “tarda d’emocions” en què el teatre vol celebrar “el què Caballé ha representat pel Liceu”.
Si el concert que el novembre van oferir l’Orquestra i el Cor del Liceu amb el ‘Rèquiem’ de Verdi a la catedral de Barcelona va ser el comiat del Liceu “a la persona”, ‘‘El somriure de Montserrat Caballé’ és l’homenatge i l’adéu “a l’artista internacional”, ha remarcat Salvador Alemany aquest dijous.

Com llavors, la vetllada que se celebra divendres també l’ha organitzat essencialment el Liceu, amb l’ajuda de companys i amics de la soprano, algunes cases d’òpera internacionals i, també, amb la complicitat dels familiars de Caballé. En el dia del seu naixement algunes de les veus més destacades de la història de la lírica i vells amics cantaran al Liceu acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Liceu en una vetllada de prop de dues hores de durada que serà dirigida per Lluís Pasqual i que comptarà amb la batuta de Guillermo García Calvo. Altres primeres figures del món de l’òpera que no poden traslladar-se a Barcelona per raons “d’agenda” tambbé hi seran presents en forma de testimoni audiovisual, com Plácido Domingo, Zubin Mehta, Roberto Alagna o Juan Diego Flórez entre molts d’altres.

El president de la Fundació del Liceu ha augurat “una tarda d’emocions” però no pas de “tristor”, a diferència del que han manifestat tant la filla de la soprano com el tenor i bon amic seu Josep Carreras, que hi participa amb la cançó napolitana ‘Digues-li tu per mi’. Segons ha expressat Alemany, amb l’homenatge de demà el que fa el Liceu és “fonamentalment celebrar el que Caballé ha representat pel Liceu”. Una artista, ha dit, “que va fer tant o més pel Liceu que el Liceu per ella”, la qual cosa ha empès la institució “a fer que la seva memòria continuï” viva, amb actes com el d’aquest divendres.

La tristor dels més propers

Josep Carreras ha rememorat la seva relació personal amb Caballé, de qui ha dit que “des del primer moment” va creure en ell i li va “donar la ma” fins a arribar a actuar junts unes 300 vegades. “Al Liceu vam fer 8 o 10 òperes junts”, ha calculat el tenor.

Publicitat

Carreras ha recordat Caballé com algú que es va portar sempre “com una germana gran” amb ell, i ha celebrat poder formar part del tribut que se li dedica al Liceu “per allò que ha representat” per la institució. “És magnífic poder retre-li un homenatge aquí, al seu teatre, el que l’estimava i que li ha demostrat sempre el seu afecte”, ha destacat.

I per la filla de la cantant, la també soprano Montserrat Martí Caballé, el de demà serà un dia “molt especial” perquè l’homenatge coincideix amb la data de l’aniversari de la seva mare. “Per la família és un dia trist però passarem aquesta tristor amb aquesta celebració i la joia i l’estima de tots els artistes que hi han volgut col·laborar i tota la gent”.

“Ells han estat part de la família, com el senyor Carreras”, li ha dedicat Martí. “Ara només ens queda agrair-ho, i demà poder gaudir amb el meu pare i el meu germà de l’amor i l’afecte que aquesta casa sempre ha tingut per la meva mare i que em consta que ella també ha tingut per aquest teatre”, s’ha acomiadat la cantant.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes