L’Exèrcit del Sudan es desplega a Khartum i farà un anunci important pròximament

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’Exèrcit del Sudan s’ha desplegat aquest dijous al voltant de la seu del Ministeri de Defensa i en carreteres i ponts clau de Khartum a primera hora del matí, en un moment en què milers de manifestants segueixen protestant contra el president del país, Omar Hassan Ahmad al-Bashir, segons ha pogut comprovar Reuters.

Minuts abans, la cadena de televisió estatal ha informat que les Forces Armades faran un anunci important pròximament, enmig de les especulacions sobre un intent de cop d’Estat per derrocar Al-Bashir després de mesos de protestes en contra seva.

“Les Forces Armades faran una declaració important en breu. Estiguin atents”, ha explicat la cadena de televisió estatal sudanesa, sense aportar més detalls.

La cadena de televisió Al-Arabiya ha informat que el president del país, Omar Hassan Ahmad al-Bashir, hauria presentat la dimissió i ha assenyalat que diversos alts càrrecs han estat detinguts, inclosos el ministre de Defensa, encara que no hi ha confirmació oficial sobre aquesta qüestió.

Al-Bashir, un exparacaigudista que va aconseguir el poder mitjançant un cop d’estat el 1989, ha estat una figura que ha generat divisió per la seva manera d’abordar les successives crisis internes i pel seu enfrontament amb Occident.

El Sudan ha patit llargs períodes d’aïllament des del 1993, quan els Estats Units va incorporar el Sudan a la seva llista de països patrocinadors del terrorisme per donar refugi a terroristes islamistes. Al-Bashir està imputat pel Tribunal Penal Internacional per càrrecs de genocidi a la regió sudanesa de Darfur durant la campanya contra la insurrecció que va començar el 2003.

L’última crisi va arribar el cap de setmana al seu punt més àlgid, quan milers de manifestants van començar a acampar davant del Ministeri de Defensa, al centre de Khartum, on està situada la residència d’Al-Bashir. Aquest dimarts es van registrar enfrontaments entre miltars que protegien els manifestants i agents de seguretat i d’Intel·ligència que van intentar dissoldre la protesta. Els enfrontaments van deixar onze morts, inclosos sis militars, segons va informar el Govern.

- Publicitat -

Des del 19 de desembre, el Sudan s’ha vist marcat per les contínues protestes contra el president per l’intent del Govern d’apujar el preu del pa i per la greu crisi econòmica, que ha derivat en escassetat de combustible i de diners en efectiu.

L’oposició ha demanat a les Forces Armades que ajudin a negociar per posar fi a les gairebé tres dècades del mandat d’Al-Bashir i per començar una transició cap a la democràcia.

- Publicitat -