La música, la dansa i l’art dramàtic representen el 75% de l’oferta en educació artística no formal a Catalunya

El CoNCA reivindica la importància de la formació artística i cultural en temps no lectiu i al llarg de tota la vida

El CoNCA ha reivindicat la importància de la formació artística i cultural en temps no lectiu i al llarg de tota la vida. I ho ha fet en la presentació aquest dijous de l’Estudi de l’oferta educativa no formal en l’àmbit artístic a Catalunya. Aplicació dels instruments metodològics, anàlisi descriptiva i interpretativa i propostes de millora aprovat el 2019, elaborat per la pedagoga Núria Obiols, en una jornada monogràfica a l’Ateneu Barcelonès. El document segueix la línia de treball encetada amb l’Aproximació a l’ecosistema dels ensenyaments artístics de caràcter professional que el Consell va presentar el 2016. Una de les xifres de l’estudi és que la música, la dansa i l’art dramàtic representen el 75% de l’oferta en educació artística no formal a Catalunya. L’anàlisi de l’estudi se centra en 2.295 entitats pròpies d’educació no formal entre 2017 i 2018.
L’objectiu de la cartografia que s’ha presentat és incrementar el reconeixement de l’educació no formal, aportar evidències per millorar la seva qualitat i impulsar l’equilibri en l’oferta territorial. El CoNCA ha proposat la seva inclusió en la Iniciativa Educació360, impulsada per la Fundació Jaume Bofill, la Diputació de Barcelona i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, amb la voluntat de connectar l’educació formal i no formal per fer convergir els aprenentatges en els temps lectiu i no lectiu, a la vegada que implicar tota la comunitat i afavorir l’equitat també en l’accés a la formació artística.

La jornada ha debatut sobre com incidir en l’articulació d’aquesta oferta d’educació artística. Les especialitats en l’educació artística no formal a Catalunya són la música, la dansa i l’art dramàtic, disciplines que representen un total del 75% de l’oferta. Són les seccions més nombroses quant a entitats i sobre les quals ha calgut aplicar un mostreig proporcional donada la impossibilitat de fer-ne una anàlisi completa. Hi ha 26 comarques que tenen una puntuació alta, entre el 2 i el 3, la qual cosa representa el 62 % del territori. Si atenem a la mitjana, hi ha 34 comarques (81 %) que mostren una activitat superior a la mitjana.

Publicitat

A nivell territorial, tot i que el Barcelonès té la concentració d’entitats més gran en totes les especialitats, hi ha comarques que per la seva densitat de població ofereixen proporcionalment més educació artística no formal. En les especialitats majoritàries, destacarien el Baix Llobregat i el Gironès, el Maresme i el Tarragonès.

L’estudi d’Obiols també constata la complementarietat entre l’educació no formal i la informal. Les franges d’edat més destacades en aquesta vessant educativa són les d’infància, adolescència i joventut. Entre la variada tipologia d’entitats que programa aquests ensenyaments no formals a Catalunya, tant de caire no formal com informal, predomina l’entitat privada. Tres quartes parts de les entitats analitzades ho són. L’estudi també constata el progressiu increment en la seva creació des de la dècada dels 90.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Tres webs de la Generalitat deixen al descobert correus electrònics i contrasenyes

La Generalitat de Catalunya ha detectat vulnerabilitats en tres pàgines web pròpies que haurien deixat al descobert correus electrònics i contrasenyes, segons ha avançat...

Unides Podem fa una crida a eliminar el “secessionisme fiscal” de Madrid

Unides Podem ha assegurat que una via per solucionar la "crisi territorial" del país passa per eliminar el "secessionisme fiscal" de Madrid, el 'dumping...

Catalunya participa en un projecte europeu per a la inclusió de nenes i dones gitanes

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en...

Felipe González s’emprenya

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha avisat aquest dijous a l'executiu de Pedro Sánchez que no es pot construir un "projecte de futur"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca