Plataforma per la Llengua demana als partits una reforma de la Constitució perquè el català sigui oficial a l’Estat

Presenta la campanya 'A les urnes, recorda: la llengua no es toca' amb un espot amb declaracions de Casado, Rivera i Abascal

Publicitat
Plataforma per la Llengua ha demanat aquest dimecres als partits que es presenten a les eleccions espanyoles una reforma de la Constitució perquè el català sigui oficial a l’Estat. L’entitat ha presentat les propostes a les formacions polítiques per tal que es comprometin amb la millora de la situació del català i dels drets dels catalanoparlants. L’entitat ha realitzat un conjunt de propostes per a tots els comicis del proper cicle electoral. Entre les altres propostes, Plataforma per la Llengua reclama als partits que treballin per la capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l’Estat. Per altra banda, ha presenta la campanya ‘A les urnes, recorda: la llengua no es toca’ amb un espot amb declaracions de Casado, Rivera i Abascal.

L’entitat ha explicat que s’ha reunit o ha parlat amb tots els principals partits que es presenten als comicis i tenen representació a les institucions del domini lingüístic, i “ja ha aconseguit compromisos” de JxCat, ERC, En Comú Podem, Front Republicà i Proposta per les Illes. De fet, ha indicat que el principal compromís que Plataforma per la Llengua reclama als partits és impulsar una reforma de la Constitució espanyola per fer oficial de l’Estat la llengua catalana. “Només així el català podrà tenir el mateix rang, condicions, obligacions i drets que el castellà. Només així, el castellà deixarà de ser l’únic idioma d’obligat coneixement”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de l’entitat. Segons l’entitat, En Comú Podem i Front Republicà “s’han compromès a incorporar aquesta proposta, mentre que JxCat i ERC asseguren que treballaran per impulsar una República catalana que inclogui el català com a oficial de l’Estat, però no per modificar la Constitució espanyola en aquest sentit”. “La Plataforma per la Llengua treballem per a tot el domini lingüístic, no només per a Catalunya, i per això considerem necessària aquesta reforma constitucional”, ha indicat.

Entre les altres propostes, Plataforma per la Llengua reclama als partits que treballin per la capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l’Estat. “Si els servidors públics no han de saber la llengua oficial, el català, el suposat dret d’opció lingüística dels catalanoparlants és paper mullat. L’actual oficialitat del català és paper mullat, perquè només el castellà és obligatori”, ha denunciat Plana.

La campanya

Per altra banda, l’entitat ha presentat la campanya ‘A les urnes, recorda: la llengua no es toca’. L’espot de la campanya, on es veuen declaracions contra el català de Pablo Casado, del PP, Albert Rivera, de Ciutadans, o Santiago Abascal, del Vox, “vol mostrar la determinació de la Plataforma per la Llengua i la societat catalana davant aquells qui vulguin atacar la llengua”. La campanya inclou també una recollida de signatures a través del web lallenguanoestoca.cat per fer pressió a aquells partits que no s’han compromès amb les propostes de l’entitat perquè ho facin.

Publicitat

Plataforma per la Llengua ha explicat que aquest dimecres s’ha presentat el manifest “Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia”, impulsat per ELEN, la xarxa europea per la igualtat lingüística. A l’estat espanyol, la Plataforma per la Llengua, Òmnium, Acció Cultural del País Valencià, i altres entitats formen part d’aquesta xarxa europea. El manifest, segons ha explicat Plataforma per la Llengua, “insta els partits a fer-se seus els principis d’igualtat lingüística, i recorda que el 45% dels ciutadans de l’estat espanyol viuen en territoris amb llengües pròpies diferents al castellà”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca