La transformació de 530 habitatges del barri Grand Parc a Bordeus guanya el Premi Mies van der Rohe 2019

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La transformació de 530 habitatges del barri Grand Parc a Bordeus, dels estudis d’arquitectura Lacaton & Vassal, Frédéric Druot Architecture i Christophe Hutin Architecture, és l’obra guanyadora del Premi d’arquitectura contemporània de la UE– Premi Mies van der Rohe 2019. Aquesta obra, una de les cinc finalistes escollides entre les 383 nominades de 38 països, ha estat seleccionada per la innovació en la renovació de tres grans edificis d’habitatges. La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han anunciat el guardonats en una roda de premsa celebrada aquest dimecres a Brussel·les. El premi Arquitectura Emergent 2019 s’ha atorgat a l’estudi BAST, de Tolosa pel menjador de l’escola de Montbrun-Bocage, a l’Alta Garona, a prop dels Pirineus francesos. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona el 7 de maig.

El client del guanyador La transformació de 530 habitatges del barri Grand Parc a Bordeus és Aquitanis, patronat d’habitatge de Bordeus Métropole. Com han explicat els impulsors del guardó, l’obra és una renovació innovadora de tres grans edificis d’apartaments a Bordeus, que “proporciona a tots els habitatges una nova qualitat d’espai i de vida, partint d’un inventari molt precís de les qualitats existents a preservar i les mancances a suplementar”. La transformació de cada unitat va costar 50.000 euros (sense IVA) i no va suposar l’augment del preu del lloguer dels inquilins que tampoc no van haver de deixar els seus apartaments durant les obres de construcció.

Per altra banda, el premi Arquitectura Emergent 2019 s’ha atorgat a l’estudi BAST, de Tolosa pel menjador de l’escola de Montbrun-Bocage, a l’Alta Garona, a prop dels Pirineus francesos. El client és l’ajuntament de Montbrun-Bocage. El menjador és una extensió de l’escola existent de 61 alumnes que tanca el pati físicament però no visualment.

Els dos projectes premiats han estat elegits d’una llista de 383 Obres de 38 països europeus. Els cinc finalistes van ser seleccionats i visitats pel jurat: Terrassenhaus Berlín / Lobe Block, l’auditori i centre de congressos de Plasència; PC CARITAS a Melle; la plaça Skanderbeg a Tirana i els blocs d’habitatges de Bordeus, acompanyats dels autors de les obres, els clients o promotors i els usuaris.

Aquest premi d’arquitectura, com ha explicat la Comissio Europea en un comunciat, és el més prestigiós a Europa i es concedeix cada dos anys des de 1987. “És una ocasió per posar en valor el paper dels arquitectes europeus a l’hora d’impulsar noves idees i tecnologies en el desenvolupament urbà contemporani”, ha apuntat. El premi, dotat amb 60.000 euros, està cofinançat pel programa Europa Creativa i la Fundació Mies van der Rohe.

- Publicitat -