El Castell de Mur commemora el centenari de l’arrencament i venda de les primeres pintures del romànic català

Els fets van tenir lloc a la Col·legiata de Santa Maria l'any 1919 i van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya

El municipi del Castell de Mur (Pallars Jussà) ha programat un seguit d’activitats per commemorar el centenari de l’arrencament i venda de les pintures de la col·legiata de Santa Maria de Mur. Aquestes són considerades les primeres del romànic català que es van arrencar. Els fets van tenir lloc l’any 1919 i van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. Des d’aleshores segueixen al Museum of Fine Arts de Boston. Com a conseqüència es va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). És precisament gràcies a aquesta campanya que el MNAC disposa d’una de les millors col·leccions de pintura mural romànica a escala mundial. El tret de sortida a les activitats tindrà lloc el dia 5 de maig.

Publicitat

El programa té com a tret de sortida el pròxim 5 de maig, dia en què la canònica celebra el seu aplec anual. Sota el títol ‘Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures’, s’engloben una sèrie d’activitats que volen recordar els fets ocorreguts l’any 1919, quan es varen arrencar i vendre les pintures romàniques de Santa Maria de Mur. Un grup de periodistes i operadors turístics nord-americans assistiran a l’aplec. Un altre acte destacat del programa és el debat entre Manel Vilar i Martí Gironell sobre les relacions entre col·leccionistes i institucions en l’arrencament de pintures. Vilar és autor del llibre ‘Lluís Plandiura. El gran Col·leccionista’, mentre que Gironell parla d’aquests fets en la seva novel·la ‘Strappo’.

S’ha programat també una exposició fotogràfica amb imatges originals de les pintures romàniques de l’absis de Santa Maria de Mur i un seguit de jornades i visites tècniques que inclouran conferències sobre història de l’art, conservació, restauració i museografia de les pintures romàniques. També es faran xerrades més divulgatives sobre la història de l’arrencament de les pintures de Mur i les seves conseqüències.

Història

L’estiu del 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la canònica de Santa Maria de Mur, un pantocràtor del segle XII, al responsable de la parròquia. Tres experts italians les arrencaren a través de la tècnica de l’strappo, sent la primera vegada que es practicava aquest sistema a Catalunya. Per tal de facilitar-ne l’extracció i el trasllat a Barcelona, on les esperava el col·leccionista Lluís Plandiura, van dividir les pintures en tres parts.

El president de la Mancomunitat (Puig i Cadafalch), el pintor Joan Vallhonrat, el museòleg Joaquim Folch i Torres, i el director de la secció d’Art Medieval i Modern de la Junta de Museus (Jaume Bofill), varen intentar evitar l’exportació de l’obra i fins i tot aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.

Dos anys més tard, Plandiura envià les pintures a Nova York. L’abril de 1921, van ser venudes en una subhasta que guanyà el Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen avui dia. A la Col·legiata s’hi pot veure una còpia, per la qual va ser necessari pagar drets de reproducció.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

El 71% de les empreses esportives queden fora de les ajudes del Govern

El clúster del sector empresarial esportiu, INDESCAT, ha denunciat que els ajuts anunciats pel Govern al sector de l'esport són insuficients i "no cobreixen...

40 anys sense una llei electoral catalana

40 anys després de la restitució del Parlament la llei electoral catalana continua sent la gran assignatura pendent després de diversos intents fracassats. Catalunya...

El toc de queda de Nadal i Cap d’Any serà de 1.00 hores a les 6.00 hores

El Govern central proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials que se celebrin durant les festes de Nadal i un confinament...

Un buc de la Marina russa expulsa un destructor dels EUA al golf de Pere el Gran

Un buc de guerra de l'Armada de Rússia ha expulsat un destructor de la Marina nord-americana que havia entrat dins d'aigües territorials russes al...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca