El primer centre d’arts digitals de Barcelona convertirà el cinema Ideal del Poblenou en un espai creatiu permanent

El projecte IDEAL s'inaugurarà a l'octubre i es vol erigir com a referència de les noves narratives artístiques

Publicitat
Barcelona tindrà un nou centre de cultura digital a partir de l’octubre que heretarà el nom de l’espai on s’ubicarà, l’antic edifici del cinema Ideal al barri del Poblenou. L’IDEAL, el Centre d’Arts Digitals de Barcelona, està impulsat per les empreses del sector i productores audiovisuals Magma Cultura, DigaliX, Eyesberg, Minoria Absoluta i el Mira Festival, el certamen dedicat a les arts digitals. Amb una inversió a 5 anys de 8,5 milions d’euros, el centre es vol erigir com un espai permanent de referència per a artistes joves i creadors “de tota la vida” per a què puguin experimentar en les noves eines que brinda la tecnologia a l’hora de produir l’art del segle XXI. 2.000 metres quadrats amb zones de realitat virtual, entre d’altres, i exposicions de caire immersiu com la que inaugurarà el centre a la tardor, dedicada a Monet.

Les exposicions de caire immersiu seran un dels aspectes destacats de l’activitat de l’IDEAL, que ha convertit el nom de l’equipament del Poblenou amb l’acrònim Immersive Digital and Arts Lab (IDEAL). El centre disposarà d’una zona de realitat virtual, i es complementarà amb altres formats com conferències, tallers i una zona de residències artístiques per impulsar la creació de nous continguts artístics. “Potencialment volem ser un centre en què que creem les nostres pròpies produccions”, ha assegurat a l’ACN aquest dimarts la coordinadora del projecte, Nerea López.

La idea del projecte va néixer fa quatre anys en el marc del festival d’arts digitals Mira, en què s’exhibeixen espectacles audiovisuals, en so 3D, concerts en una cúpula 360°, entre d’altres. Juntament amb l’estudi d’art multimèdia Eyesberg, la productora Minoria Absoluta, Magma Cultura i DigaliX, el projecte ha pres forma i preveu que pugui inaugurar el nou centre al Poblenou l’octubre d’aquest any.

El projecte recupera l’antic Cine Ideal del 1917, convertit en estudi de televisió l’any 1984, i protagonista durant dècades de la vida cultural del Poblenou de Barcelona. Les obres s’iniciaran l’abril i es preveu que estigui enllestit a l’agost. “Ens fa molta il·lusió recuperar un espai històric on per primera vegada es projectava cinema al Poblenou i on després s’ha produït cinema i audiovisual com sèries de TV3. Ara serà un espai híbrid, on es veurà audiovisual i es produirà també, però del segle XXI, immersiu”, ha explicat a l’ACN el director executiu d’IDEAL, Jordi Sellas.

Productores com Minoria Absoluta aposten pel centre perquè, al parer de Sellas, “l’audiovisual va cap a un altre camí”. “La tecnologia ens permet sortir d’aquest rectangle que és la televisió i el que té sentit és que la gent que sap arribar a un gran públic pugui experimentar”, ha apuntat el director executiu del projecte. Per això l’Ideal és un laboratori de “tecnologia, d’idees, creativitat i noves narratives”, ha dit el director.

Publicitat

En aquest sentit, Toni Soler, de Minoria Absoluta, ha assegurat que per la productora significa “tornar a casa”, ja que van rodar-hi programes com ‘Polònia’ i ‘Crackòvia’. “Esperem col·laborar en l’elaboració de continguts. Aquest espai admet continguts de tota mena, en el sentit art que per mi també és entreteniment, informació, en un format diferent”, ha dit Soler a la presentació del projecte aquest dimarts.

El projecte compta amb una sèrie de socis internacionals, com Exhibition Hub, Berliner Festpiele, Sat Montreal i Base Milano. “La nostra il·lusió és que la nostra producció pugui girar a aquests espais a nivell internacional”, ha dit Sellas.

La una inversió a 5 anys és de 8,5 milions d’euros en un espai de 2.000 metres quadrats que inclouran una sala d’exposicions immersiva amb un ‘dome’ (planetari) permanent, un laboratori creatiu tecnològic, una zona de realitat virtual, una cafeteria i les oficines. S’ha optat per un capital 100% privat per no retardar un projecte que neix en un “context tens econòmicament” de les institucions públiques, ha explicat Sellas.

“No és només la voluntat de ser un centre on s’exhibeixin coses, sinó que volem ser un lloc on explicar la nostra manera de veure el món”, ha assegurat el director executiu del nou centre d’art digital de Barcelona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes