El nacionalisme ultra liberal que pot arribar el 26-M

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ciutadans encara no governa cap municipi de Catalunya, tot i que aquesta dada pot canviar a partir del 27 de maig. La formació unionista, que va néixer a Barcelona l’any 2005, actualment només té més de dos regidors en set capitals de comarca: Barcelona, Mataró, Sabadell, Lleida, Tarragona, Reus i El Vendrell. En 25 d’elles no hi té cap presència territorial. Al Parlament però, la seva portaveu, Inés Arrimadas, encara és líder de l’oposició des de les últimes eleccions autonòmiques (21-D), quan va obtenir més d’un milió de vots però no va aconseguir l’objectiu de destronar l’independentisme -ni l’hegemonia cultural republicana. Ara, emprendrà un nou repte, perseguir la cursa electoral per a Cs a Barcelona de cara el 28-A. Tot i això, la diferència de força i representació entre municipis i Parlament és, doncs, prou evident: els taronges van començar per la teulada –i no els hi ha anat tan malament.

Eleccions municipals del 2007 i 2011: cap regidor en cap capital de comarca

La plataforma impulsada per ideòlegs com Arcadi Espada, Ramon de Carreras o Ferran Toutain estava formada per 15 intel·lectuals -entre ells catedràtics, polítics, advocats-, que es considerava no-nacionalista i pretenia acabar amb el model lingüístic català. No va ser fins al 2015 que Cs dispara els resultats en l’esfera municipal: Figures, Girona, Granollers (2 regidors); Mataró, Sabadell, El Vendrell (3); Manresa, Sant Feliu de Llobregat i Vilanova i la Geltrú (2), Vielha i Balaguer (1), Lleida, Tarragona i Reus (4). Fins aleshores, l’existència i presència en bona part del territori era pràcticament inexistent.

Barcelona i Tarragona, les àrees on més representació hi ha

On la formació ha calat més és en les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. La ciutat de Barcelona compta amb cinc regidors (de 41) sent tercera força. En les pròximes eleccions l’equip de Mejías ha quedat rellevat per la candidatura de Valls i l’exprimer ministre republicà francès però monàrquic espanyol vol conquerir la ciutat comtal.

El repte del 2019

El Rivera que es presentava despullat a les eleccions del Parlament del 2006 no es planejava concórrer a les municipals en primera instància. Hospitalet de Llobregat, la ciutat metropolitana amb 4 regidors i on Cs és segona força, no va apostar per la presència municipal fins al 2014 mentre que a Santa Coloma, per exemple, no és fins al 2015 que el grup Cs inverteix en propaganda electoral, abans d’aconseguir tres regidors.

El partit que no s’ha situat estratègicament en l’eix ideològic preveu una presència municipal important. En alguns municipis ja van ser decisius per formar govern però cert és que des del Parlament són conscients que cal penetrar en l’àmbit municipal per millorar la representació i equiparar resultats. “Anar a dormir socialdemòcrata i aixecar-se ultra liberal”, ara també als pobles catalans.

- Publicitat -