‘Homenatge a Catalunya’ de George Orwell torna a les llibreries amb una adaptació en format còmic

Jordi de Miguel i Andrea Lucio són els autors del l'obra publicada per Rosa dels Vents en català

Publicitat
‘Homenatge a Catalunya’ (Rosa dels Vents), la famosa obra de George Orwell, torna a les llibreries en format còmic en una adaptació realitzada per Jordi de Miguel, com a guionista, i Andrea Lucio, com a il·lustradora, quan es compleixen 80 anys de la primera edició del llibre. En declaracions a l’ACN, Jordi de Miguel destaca l’actualitat de l’obra que per una banda tracta “d’unes pulsions polítiques que han estat molt presents en la història del país” i, per altra, “de la manipulació del poder constant i com es deformen els fets de manera que acaben significant una cosa molt allunyada del que és”. Debate és l’encarregada de publicar el llibre en castellà.
De Miguel explica que el còmic ‘Homenatge a Catalunya’ és per una part una adaptació “bastant estricta” del llibre perquè “el 95% de les paraules que hi apareixen són textuals”. Tot i això, per donar més força a la narració del còmic han modificat alguns elements que tenen a veure amb les localitzacions. ‘Homenatge a Catalunya’ acaba amb la sortida d’Orwell de Barcelona, però aquest punt l’han situat a l’inici. Així mateix, Jordi de Miguel i Andrea Lucio han inclòs a la història un segon viatge als llocs on Orwell va passar i n’extreuen reflexions del què els llocs els hi diuen actualment als dos.

De Miguel i Lucio són “admiradors” de l’obra d’Orwell i van decidir tirar endavant l’adaptació en còmic d”Homenatge a Catalunya’. “Ens semblava estrany que no hi hagués un còmic del llibre perquè li veiem unes possibilitats narratives, bestials i més encara si hi afegíem aquesta part de viatge als llocs on va passar l’autor i les reflexions d’historiadors i experts en Orwell”, apunta De Miguel.

El còmic inclou les aportacions de l’escriptor, professor de literatura anglesa a la UPF i expert en l’obra d’Orwell, Miquel Berga; el periodista Victor Pardo; l’historiador Fernando Casal i també van entrevistar al fill d’Orwell, Richard Blair. També conté arxius de la Guerra Civil espanyola a Barcelona i a Aragó, i fotografies de l’actualitat que accentuen la sensació de joc entre passat i present, així.

Els dos autors

Jordi de Miguel Capell (Barcelona, 1980) és periodista. Ha escrit per a ‘Crític’, ‘Público’, ‘La Directa’, ‘Ara’, ‘Altaïr Magazine’ i ‘Panenka’, entre altres publicacions. A més, és membre del col·lectiu de periodistes Contrast.

Publicitat

Andrea Lucio (Bogotà, 1981) va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i s’hi va doctorar amb la tesi El dibujo del rostro y su valor contemporáneo de alteridad (2017). Ha treballat com a il·lustradora, artista de còmic i animadora per a ‘Journalism Grants’, ‘New Internationalist Magazine’, Efe, ‘The Hindu’, ‘Pikara’, ‘Dossier Crític’, ‘Mongolia’, La Directa i Surreal Comics. L’any 2012 va publicar el seu primer còmic, ‘Iaioflautas’, i el 2017 va participar en el còmic ‘Un regalo para Kushbu’.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca