La Filmoteca dedica un cicle al centenari de la productora United Artists

Inclou films com 'Lliris trencats', 'Una mujer de París' o 'To Be or Not to Be'

Publicitat

La Filmoteca de Catalunya acollirà un cicle dedicat al centenari de la productora United Artists, la companyia que van fundar Charles Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks i David W. Griffith el 5 de febrer de 1919 per defensar els seus interessos artístics i creatius. El cicle s’allargarà durant els mesos d’abril, maig i juny, i inclou pel·lícules històriques com ‘Lliris trencats’ de David Wark Griffith, ‘La marca del Zorro’ de Fred Niblo, ‘Una mujer de París’ de Charles Chaplin o ‘To Be or Not to Be’ d’Ernst Lubitsch.

United Artists va ser fundada en una època en què, com ha explicat la Filmoteca, els empresaris pagaven sous injustos mesurats per metratge de pel·lícula rodada, aquests quatre asos de la indústria del cinema es van unir per crear una productora que canviava les regles del joc, privilegiant els creadors en atorgar-los un control artístic i comercial de la seva obra inèdit fins aleshores.

Després de distribuir les produccions dels seus fundadors i d’altres noms com Rudolph Valentino, Buster Keaton, Alexander Korda o Gloria Swanson, la companyia, amb el temps, va trobar “dificultats financeres i d’altra índole” que van propiciar que l’estudi anés passant de mans fins a integrar-se a l’MGM als anys 80. Griffith se’n va desvincular el 1924 i Fairbanks va morir el 1939, però Chaplin i Pickford van mantenir el seu vincle fins a la dècada dels 50, deixant una herència de títols mítics com ‘The Front Page’, ‘To Be or Not to Be’ o ‘Gun Crazy’, que ara aquest cicle recorda.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca