L’Eurocambra aprova la nova directiva sobre els drets d’autor a Internet

El ple dona llum verda per 348 vots a favor i 274 en contra la normativa que ha generat controvèrsia per riscos per a la llibertat d'expressió en línia

Publicitat

L’Eurocambra ha aprovat una nova directiva que estendrà els drets d’autor a Internet. El ple ha donat llum verda aquest dimarts a la nova regulació per 348 vots a favor i 274 en contra. La normativa pretén que els titulars de drets, especialment els músics, intèrprets i guionistes, així com els editors de notícies, puguin negociar una remuneració per l’ús de les seves obres en plataformes en línia, com Youtube, Facebook i Google. La directiva finalment ha inclòs els polèmics articles 13 i 11. El primer exigeix a les plataformes que creïn filtres als continguts per controlar que no es violen els drets d’autor, mentre el segon obliga a aquells que publiquen fragments de notícies, com Google News, a pagar una llicència per fer-ho. Aquestes mesures han generat controvèrsia per possibles riscos per a la llibertat d’expressió en línia. Ara el text s’haurà d’aprovar formalment al Consell, on seuen els estats membres, si bé aquests ja van donar el seu vistiplau informal al text aprovat aquest dijous.

La nova norma continuarà permetent que es puguin compartir articles de notícies sense generar drets per al mitjà, sempre que siguin només fragments “molt breus”, segons informa el Parlament Europeu. A més, continuarà sent possible penjar a Internet obres protegides per citar, criticar, revisar, caricaturitzar, parodiar o imitar.

Wikipedia exempta

Les enciclopèdies en línia no comercials com la Viquipèdia queden exemptes a la normativa. Wikipedia va llençar una forta campanya en contra d’aquesta reforma quan va començar el seu tràmit parlamentari a l’Eurocambra.

Publicitat

Reclamar drets

Amb aquesta normativa els autors podran reclamar també una remuneració addicional al distribuïdor que explota els seus drets quan l’acord original reporti uns ingressos desproporcionadament baixos en comparació amb els beneficis que obté el distribuïdor.

Crítiques a la normativa

La directiva dels drets d’autor a Internet ha rebut crítiques de certs sectors que consideren que la nova normativa podria limitar la llibertat d’expressió. “L’aprovació d’aquesta directiva suposa un cop dur per a la llibertat a Internet tal com la coneixem”, ha dit l’eurodiputat de Catalunya en Comú Ernest Urtasun.

Segons Urtasun, el seu grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu hi ha votat en contra perquè, “tot i estar a favor que els autors tinguin una bona remuneració”, consideren que estableix un sistema de filtratge i restriccions a la compartició d’enllaços amb previsualitzacions “restringeixen la llibertat d’Internet”. “És una normativa profundament negativa”, ha dit en declaracions a l’ACN.

L’eurodiputat de Catalunya en Comú alerta que les grans companyies com YouTube o Google “no es veuran afectades perquè podran desenvolupar un software” per aplicar aquestes noves exigències europees. “El problema serà per a les petites plataformes que segurament no ho podran instal·lar”, ha avisat.

Urtasun ha defensat que existien “formes alternatives de remuneració” com per exemple crear “un impost específic” per a les grans plataformes que anés destinat a remunerar els autors. “No calia que es restringís compartir la informació a Internet”, ha lamentat.

Defensors de la norma

L’eurodiputat alemany del Partit Popular Europeu responsable de defensar la proposta a l’Eurocambra, Axel Voss ha reivindicat que la normativa “conté nombroses disposicions que garantiran que Internet continua sent un espai per a la lliure expressió”. “Els ‘memes’, ‘gifs’ i previsualitzacions estan més protegits que mai”, ha assegurat.

Per la seva banda, l’eurodiputat de Ciutadans Javier Nart ha assegurat que “els creadors internautes i empreses gaudiran de majors garanties i seguretat jurídica”. “El nou marc legal es basa en els principis de proporcionalitat i equitat entre tots els agents que participen d’aquest mercat”, ha afirmat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca