El Govern impulsa la construcció del Centre d’Interpretació dels Sòls dels Pirineus a Tremp

El Consell Executiu encarrega la redacció del projecte constructiu i de l'execució de les obres, amb una inversió prevista de prop d'1,7 milions d'euros

Publicitat

El Consell Executiu ha acordat encarregar a Infraestructures.cat la gestió de l’execució del Centre d’Interpretació dels Sòls dels Pirineus a Tremp promogut per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquest encàrrec inclou la gestió del procés de licitació i d’adjudicació dels contractes de serveis i d’obres necessaris per construir aquest centre, amb una inversió total prevista de gairebé 1,7 milions d’euros. Es preveu que aquest equipament obri les portes al públic el primer trimestre de 2021.El Centre d’Interpretació dels Sòls del Pirineu (CSIP), el primer d’aquestes característiques a Catalunya, vol esdevenir el centre de referència dels monòlits de sòls tant de l’àmbit pirinenc com de tot Catalunya.
La missió d’aquest centre és adquirir, conservar, estudiar, exposar i difondre una col·lecció de monòlits de sòls representatius dels Pirineus i de Catalunya, i promoure la transmissió i la difusió del coneixement dels sòls, dels seus valors com a elements imprescindibles per a la vida a la Terra, i de la cultura edafològica a tots els nivells.

El públic objectiu de l’exposició són persones especialistes que treballen en els diversos camps de les Ciències del Sòl; estudiants universitaris i nivells d’ensenyament previs; persones que utilitzen el sòl i viuen d’activitats que hi tenen una vinculació directa, fonamentalment agricultors però també industrials que treballen en activitats extractives, i públic general.

Aquest centre també pot ser molt útil en un context de canvi climàtic com l’actual, atès que un monòlit de sòl deixa fixada la imatge d’aquell sòl i de la seva constitució en el moment de la seva extracció.

L’edifici del CSIP es construirà en uns terrenys que l’Ajuntament de Tremp ha cedit a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, en el marc d’un conveni de col·laboració, i que estan situats al costat de l’actual edifici del Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) de l’ICGC. El futur Centre constarà de dues plantes i estarà connectat mitjançant una passarel·la amb el CSTP. La superfície total construïda serà de 665 metres quadrats, distribuïts en 340 metres quadrats de soterrani i 325 metres quadrats de planta nivell carrer.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes