El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional la casa de la vila i de les antigues escoles de les Franqueses

L'edifici és un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, la Casa de la Vila i de les antigues escoles, a les Franqueses del Vallès, i delimitar-ne l’entorn de protecció. Es tracta d’un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès i destaca pels elements decoratius que presenta tant a la façana com a l’interior, així com per l’ús d’una varietat d’arts aplicades del modernisme, com la ceràmica vidriada, vidrieres policromes, torre i escales, forges en baranes i esgrafiats. Aquesta construcció va ser projectada, l’any 1912, per l’arquitecte Albert Juan i Torner, per encàrrec de Joan Sanpera i Torras, amb la voluntat de crear un gran recinte destinat a escoles per a nens i nenes, habitatges per als mestres i usos administratius.

Publicitat

Malgrat la seva aparença d’edifici únic, la construcció està formada per tres cossos completament autònoms i incomunicats. El central, on s’hi ubica l’Ajuntament, té estructura basilical i de la seva part central sobresurt la torre-campanar. A banda i banda, s’hi ubiquen les antigues escoles que es van projectar per tenir només una planta utilitzable. Des de les aules s’accedia als patis per unes escales que donaven a uns porxos, avui encara existents. L’estructura actual d’aquests és l’original de ferro amb petits treballs de forja en les entregues del capitell.

Si bé aquest model d’edifici amb doble funció d’ús es repeteix en altres poblacions properes com l’Ametlla del Vallès, a les Franqueses adquireix una monumentalitat destacada perquè està ubicat en un punt neutral fora dels nuclis de població que conformen el terme municipal, enmig dels camps de conreu i a peu de la carretera de Ribes. Això el converteix en una important fita paisatgística, necessària en aquest municipi disgregat, i compleix una funció referencial, remarcada de forma simbòlica per la seva torre- campanar.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca