El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional la casa de la vila i de les antigues escoles de les Franqueses

L'edifici és un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès

Publicitat

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, la Casa de la Vila i de les antigues escoles, a les Franqueses del Vallès, i delimitar-ne l’entorn de protecció. Es tracta d’un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès i destaca pels elements decoratius que presenta tant a la façana com a l’interior, així com per l’ús d’una varietat d’arts aplicades del modernisme, com la ceràmica vidriada, vidrieres policromes, torre i escales, forges en baranes i esgrafiats. Aquesta construcció va ser projectada, l’any 1912, per l’arquitecte Albert Juan i Torner, per encàrrec de Joan Sanpera i Torras, amb la voluntat de crear un gran recinte destinat a escoles per a nens i nenes, habitatges per als mestres i usos administratius.

Malgrat la seva aparença d’edifici únic, la construcció està formada per tres cossos completament autònoms i incomunicats. El central, on s’hi ubica l’Ajuntament, té estructura basilical i de la seva part central sobresurt la torre-campanar. A banda i banda, s’hi ubiquen les antigues escoles que es van projectar per tenir només una planta utilitzable. Des de les aules s’accedia als patis per unes escales que donaven a uns porxos, avui encara existents. L’estructura actual d’aquests és l’original de ferro amb petits treballs de forja en les entregues del capitell.

Si bé aquest model d’edifici amb doble funció d’ús es repeteix en altres poblacions properes com l’Ametlla del Vallès, a les Franqueses adquireix una monumentalitat destacada perquè està ubicat en un punt neutral fora dels nuclis de població que conformen el terme municipal, enmig dels camps de conreu i a peu de la carretera de Ribes. Això el converteix en una important fita paisatgística, necessària en aquest municipi disgregat, i compleix una funció referencial, remarcada de forma simbòlica per la seva torre- campanar.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes