La UE completa els preparatius davant l’escenari “cada vegada més probable” d’un Brexit sense acord el 12 d’abril

La Comissió Europea avisa que podria haver-hi "importants retards" a la frontera arran de nous punts de control duaners

Publicitat

La Unió Europea està “preparada” per l’escenari “cada vegada més probable” d’un Brexit sense acord el 12 d’abril. Segons un comunicat fet públic aquest dilluns, les mesures de contingència en tots els àmbits que es veurien afectats per una sortida abrupta del Regne Unit de la UE s’han completat. En aquest sentit, la Comissió Europea recorda en el comunicat que si no es ratifica l’Acord de Sortida a Londres abans d’aquest divendres i acaba havent-hi un Brexit sense cap mena d’acord el 12 d’abril deixarà d’aplicar-se al Regne Unit tot el dret comunitari i no hi haurà cap període transitori, un fet que “provocarà importants pertorbacions” als ciutadans i les empreses.
“No volem que passi, però si ha de passar, que sigui ràpid. Volem certesa”, han assegurat fonts europees davant una possible sortida del Regne Unit de la UE sense un acord.

Les mesures de contingència, de caràcter unilateral i temporal, tindrien a veure amb sectors com els drets dels ciutadans, els transports, el roaming o el programa Erasmus, entre altres.

En aquest context, les relacions entre el Regne Unit i els 27 es regirien pel dret internacional, incloses les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i la UE estarà obligada a aplicar “immediatament” els aranzels a les seves fronteres amb el país britànic. Això inclou controls de les normes duaneres, sanitàries i fitosanitàries i verificacions de les normes generals que la UE preveu per als productes que entren en territori europeu. La Comissió Europea admet que malgrat els “considerables esforços” de preparació de les autoritats duaneres els controls podrien causar “importants retards” en la frontera.

Alhora els ciutadans britànics deixaran de ser considerats ciutadans de la UE i, en conseqüència, seran objecte de controls addicionals al travessar les fronteres dels països de la UE. Això comportarà controls addicionals, per exemple, en ports i aeroports.

Publicitat

Segons informació de l’executiu comunitari, la Comissió presidida per Jean-Claude Juncker va començar els preparatius que avui ha completat el desembre del 2017. Des de llavors s’han presentat 19 propostes legislatives i s’han visitat les capitals dels 27 per aportar tots els aclariments “necessaris” de cara els plans de contingència.

Després de la ‘gira’ europea, la Comissió considera que els estats tenen un “alt grau de preparació” per a tots els escenaris possibles sobre el Brexit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes