El Govern activa un pla per minimitzar els efectes del Brexit a les empreses catalanes

La 'Finestreta Brexit' preveu “sensibilitzar” les empreses i preparar plans de contingència per la sortida del Regne Unit de la UE

Publicitat

El Govern ha activat un pla d’actuacions per minimitzar els efectes de la sortida del Regne Unit de la UE per a les empreses catalanes que exporten, importen o tenen una filial al país. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat, els consellers d’Afers Exteriors i d’Empresa i Coneixement, Alfred Bosch i Àngels Chacón, han presentat la ‘Finestreta Brexit’, que pretén “sensibilitzar les empreses i preparar plans de contingència”. Algunes de les mesures incloses seran assessorament personalitzat en la cerca d’alternatives i de nous socis en cas necessari, suport en la diversificació de mercats i jornades de formació arreu de Catalunya. En aquest sentit, Bosch ha assegurat que la feina del Govern és “anticipar-se” a les afectacions del Brexit al teixit empresarial.

Segons el conseller, davant l’escenari “d’incertesa” el Govern ha d’estar preparat per les afectacions que el Brexit pugui tenir, i ha destacat que més de 19.000 catalans resideixen al Regne Unit, gairebé la mateixa xifra que els britànics residents a Catalunya.

Pel que fa a l’àmbit empresarial, com ha recordat Chacón, actualment són 3.374 les empreses catalanes que exporten al Regne Unit, que ha apuntat que és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb un valor de 3.926 milions d’euros. D’altra banda, les importacions el 2018 es van situar en els 2.829 milions d’euros, un 11,7% més que l’any anterior, i 461 empreses catalanes hi tenen ubicada una filial. Les principals vendes al Regne Unit són d’automoció, aparells i material elèctric i plàstic i manufactures.

Les mesures del ‘Finestreta Brexit’

Publicitat

Durant la roda de premsa, la consellera d’Empresa i Coneixement ha detallat algunes de les mesures que inclourà el pla d’actuació, com el ‘Termòmetre Brexit’, que permetrà a les empreses accedir a una web per fer una autodiagnosi de l’impacte al que poden estar exposades. D’altra banda, Chacón també ha destacat que hi haurà un assessorament “personalitzat” i gratuït sobre les àrees d’impacte del Brexit, així com recomanacions per fer un pla de contingència i alternatives i mercats per diversificar riscos. De la mateixa manera, també ha explicat que es donarà suport en la cerca de nous socis comercials si calgués.

En aquest sentit, els membres del Govern han posat especial èmfasi en què les empreses “es comencin a informar” dels canvis que hi pugui haver, i han remarcat que tenen “tot un equip i la maquinària d’ACCIÓ a la seva disposició”. “Estem més que coberts en assessorament”, ha assegurat Chacón.

D’altra banda, el pla també preveu que si després de l’assessorament es preveu iniciar o augmentar l’activitat comercial a altres països, hi haurà descomptes als serveis de la xarxa 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ per diversificar mercats. A més, al pla hi ha previstes jornades informatives a diversos punts de Catalunya i en aquest sentit Chacón ha afirmat que seran “proactius” en la sensibilització del territori i ha explicat que visitaran les 500 empreses amb filials al Regne Unit.

Àrees d’impacte

Pel que fa a les àrees d’impacte de la sortida del Regne Unit de la UE al teixit empresarial, el Govern detalla que pot implicar canvis en el sistema duaner, amb nous tràmits i autoritzacions; en el marc regulatori, legal i financer; i en l’organització de les empreses, on hi pot haver alternacions laborals. A més, també ha advertit que hi pot haver canvis logístics (especialment pel que fa al transport terrestre i als seus costos), i en l’estratègia i el model de negoci, que adverteix que pot veure’s afectat en l’àrea comercial, però que recorda que pot suposar “una oportunitat” per guanyar espais de mercat.

Un escenari d’incertesa

Els dos titulars del Govern han remarcat que l’escenari “d’incertesa” que planteja el Brexit fa difícil preveure totes les reaccions necessàries. De fet, en aquest sentit s’han expressat el mateix Bosch i el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, en un article publicat a La Vanguardia, on analitzen les afectacions de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Així, els dos consellers consideren que cal que el Govern garanteixi una sortida “el menys traumàtica possible” i remarquen que les relacions entre Catalunya i el Regne Unit són “moltes i molt fluïdes”.

De la mateixa manera, Bosch i Aragonès remarquen que Catalunya té “fortes conviccions europeistes” i posen d’exemple el Plau Europa que el Govern ha impulsat. D’altra banda, contraposen aquests fets amb el que anomenen “nacionalisme d’estat” als països “d’arrel imperial” i que consideren que contrasta amb el model europeu que busca Catalunya. Així, els membres de l’executiu asseguren que per defensar el projecte europeu cal “avançar-lo i millorar-lo” i afirmen que el Govern català treballa per “minimitzar els efectes del Brexit i oferir certesa a la incertesa”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes