La UE acorda prorrogar el Brexit fins al 22 de maig si Westminster aprova l’Acord de Retirada la setmana que ve

Si el vot al parlament britànic és negatiu, el Regne Unit tindrà de marge fins al 12 d'abril per concretar els seus plans

Publicitat
La Unió Europea ha acordat aquest dijous per unanimitat concedir una pròrroga curta del Brexit fins al 22 de maig amb la condició que la Cambra dels Comuns aprovi l’Acord de Retirada la setmana vinent. Si per contra el vot és negatiu, recull el text de conclusions pactat pels 27, el Consell Europeu “accepta una pròrroga fins al 12 d’abril i espera que el Regne Unit comuniqui una via per avançar abans d’aquesta data” perquè puguin considerar-la. A efectes pràctics, demanen a Londres que digui abans del 12 d’abril si vol una extensió llarga -fet que implicaria que participi en les eleccions europees- o no. El 12 és la data legal límit que els britànics tenen per convocar els comicis europeus.
En roda de premsa després de la reunió, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat que el que planteja el segon escenari és que fins al 12 d’abril “totes les opcions segueixen obertes” i la data d’un abisme -un Brexit sense acord- s’ajorna.

“El Regne Unit encara pot triar entre un acord, un no acord, una extensió llarga [que implicaria participar als comicis] o revocar l’article 50”, ha apuntat Tusk. “El 12 d’abril és una data clau”, ha conclòs, assegurant que si Londres no ha decidit llavors participar a les eleccions europees l’opció d’una extensió llarga “esdevindrà impossible de forma automàtica”.

La pressió torna a Londres

Amb aquests dos escenaris de pròrroga, una més curta i l’altra menys, els líders europeus eviten la pressió d’un Brexit sense acord imminent el pròxim 29 de març, fins ara data oficial de sortida dels britànics si el parlament a Londres no avalava l’acord, una opció factible atès que ja ha rebutjat en dues ocasions el text consensuat pel govern de May amb Brussel·les.

En tot cas, la UE dona així entre un i dos mesos més de marge per completar el procés legislatiu necessari al Regne Unit.

Publicitat

Cap dels escenaris plantejats pel 27 preveu, però, la proposta inicial de May que plantejava una extensió del Brexit fins al 30 de juny, just abans de la constitució del nou Parlament Europeu. Així, els 27 segueixen el criteri marcat per la Comissió Europea, que ja havia advertit que una pròrroga més enllà del 23 de maig implicava que els britànics havien de participar en les eleccions europees, que se celebren entre el 23 i el 26.

Hores de discussió a porta tancada

La decisió sobre un ajornament del Brexit, que havia de prendre’s per unanimitat, ha costat hores de debat entre els 27 a Brussel·les. Fonts diplomàtiques europees han explicat que els 27 volien evitar una “pressió excessiva” per decidir de forma “precipitada” un pla per evitar una sortida abrupta del Regne Unit la setmana vinent si els diputats britànics rebutjaven l’acord de divorci.

Mentre que la data del 22 de maig ha estat consensuada amb més facilitat, una segona pròrroga en cas de no acord ha estat el que ha generat més problema en les converses a porta tancada, ja que alguns estats són contraris a donar una extensió si no hi ha un motiu “clar” i el Regne Unit no proposa un pla “creïble”.

Sánchez parla d’acord “satisfactori”

Al sortir de la reunió, gairebé a la mitjanit, el president espanyol Pedro Sánchez ha valorat positivament la posició consensuada pels 27 per unanimitat. “S’ha arribat a un acord satisfactori que planteja dos escenaris diferents en funció de la votació que es materialitzi al Regne Unit”, ha explicat.

La UE, segons ell, ja va fer un esforç “addicional” donant “noves garanties” amb els acords d’Estrasburg. “Ara ha de ser el parlament britànic que ens digui què vol”, ha sentenciat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca