La Fundació Joan Miró ultima les tasques de conservació de l’obra ‘Tapís’ del pintor

Els visitants podran veure per primera vegada el dors de l'obra del 26 de març fins al 12 de maig

 La Fundació Joan Miró està ultimant les tasques de conservació de l’obra ‘Tapís’ del pintor. A partir del pròxim dimarts per primera vegada en quaranta anys, el visitant podrà observar el dors del ‘Tapís’ i descobrir, a través d’ell, com ha explicat la Fundació, “la dimensió matèrica de l’obra i detalls rellevants del seu procés de creació”. Del 26 de març al 12 de maig, el ‘Tapís’ s’exposarà a una distància de dos metres de la paret, obrint un passadís que “permetrà complir un dels desitjos de Joan Miró a l’hora d’experimentar aquesta obra: anar més enllà de la mera contemplació i circular-hi al voltant com si es tractés d’un objecte escultòric”. Aquesta única és la cloenda de les tasques de conservació preventiva que el departament de Restauració de la Fundació ha dut a terme a la vista del públic i a la mateixa sala on està exposat el ‘Tapís’ entre els mesos de febrer i març.

El ‘Tapís’ de la Fundació Joan Miró és una de les obres més destacades de la Col·lecció. Es tracta d’un dels cinc tapissos monumentals que Miró va fer durant els anys setanta en una de les seves últimes aventures expressives en col·laboració amb l’artesà tèxtil Josep Royo.

Publicitat

L’any 1979, el ‘Tapís’ es va instal·lar a la Fundació Joan Miró. Es tracta d’una obra de grans dimensions concebuda com un gran fresc, que mesura 7,5 x 5 m i pesa aproximadament una tona. La part frontal, creada amb jute, cotó i llanes de colors vius, exhibeix una depuració formal pròpia de l’estil inconfusible de l’artista. La part posterior, invisible fins ara per a l’espectador, mostra la força i la vitalitat del procés de treball en equip de Miró i Royo.

Durant aquests anys, el departament de Restauració de la Fundació Joan Miró ha treballat regularment en la seva conservació. Però, fins ara, sempre s’havia abordat el frontal de l’obra a causa, entre altres consideracions, de les dificultats d’accés a la part posterior. Després de quaranta anys, la Fundació ha explicat que calia actuar en el dors del ‘Tapís’.

El procediment de restauració del dors del ‘Tapís’ ha comportat traslladar les dues obres que el flanquejaven: ‘Mans volant cap a les constel·lacions’ (1974) i ‘Sobreteixim dels vuit paraigües’ (1973). Un cop protegit el ‘Tapís’, es van instal·lar dues bigues al sostre de la sala que van permetre el desplaçament frontal de l’obra, com també l’estructura i les politges que l’han sustentat durant l0acció. El ‘Tapís’ es va desplaçar cap endavant aproximadament dos metres i se’n va protegir també el dors, de manera que es pogués actuar sobre la paret.

La intervenció sobre el ‘Tapís’ ha durat vint dies aproximadament i ha consistit a examinar l’estat del folre que cobreix el dors de la peça, i descosir-ne i aixecar-ne el terç inferior per analitzar i netejar les fibres. Elisabet Serrat, restauradora de la Fundació, ha coordinat les tasques de conservació preventiva.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca