Els millennials volen ser honestos

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Parlar amb una persona d’una altra generació sempre és un estímul. L’altre té, evidentment, una concepció diferent de la vida. L’emancipació dels nens nascuts amb la caiguda del mur de Berlín i els seus costums digitals en el consum, fan que les empreses hagin de canviar la seva comunicació, alhora que s’han generat nous mercats. El Clúster Audiovisual de Catalunya ha volgut saber com s’ha de parlar amb els millennials i la generació Z. Per això ha organitzat la 6a edició del Zoom Marques, avui 19 de març, amb la pregunta: Com hem de connectar amb les noves audiències? La seu de Foment del Treball ha el seu estat l’escenari.

Aquesta trobada anual ha volgut reflexionar sobre el sector publicitari i comunicatiu i sobre les noves generacions de consumidors. Els ponents han estat: Adrià Farrero, director de planificació estratègica a BuzzFeed NY, plataforma de referència mundial en la creació de nous mitjans i canals segmentats per audiències on l’usuari és el centre; Jordi Rosàs de l’agència publicitària &Rosàs aportarà la visió de l’agència convencional; Noemí Cuní, directora de l’agència de continguts Broadcaster, se centrarà en els nous formats amb el punt de vista periodístic; Laia Mas, directora de Public Affairs & Sustainability de Danone Iberia, que donarà l’angle del desenvolupament de projectes innovadors per a millennials; i Miquel Pellicer, director de comunicació del grup Lavinia i editor del seu mitjà NextMedia, i moderador de la taula.

El debat/col·loqui ha estat un exemple de l’excel·lència professional que pot generar el nostre país i la capacitat d’innovar de les persones amb imaginació i la ment clara. En aquest sentit les intervencions d’Adrià Farrero al voltant de l’estratègia de BuzzFeed han estat reveladores. El jove directiu ha descrit la seva empresa com un punt de trobada. Motiu pel qual ha de representar la diversitat existent a la societat en la seva redacció. Ha de ser igual de multicultural el públic i la redacció. Així hom comparteix els seus continguts, ja que aprofundeixen en aspectes concrets de la seva identitat i la reforcen. Per exemple, si som vegans i publiquen un article amb 10 motius pels quals ho som, els compartiràs, ja que explica la teva identitat. Però per aquest motiu han de tenir redactor que coneguin honestament la qüestió, no poden enganyar al públic.

Noemí Cuní, aposta per una relació amb el públic proactiva per part de les empreses. “Ja no acceptem que ens venguin una moto” ha declarat, per això creu que les empreses han de ser sinceres, explicar-se i amagar el logotip. Cuní, exposa que hom ha de donar bones històries aprofitant que els periodistes i el públic les cerquen. Per això ha posat d’exemple la campanya que va fer la seva empresa, Broadcaster, per SEAT el 8 de març es va basar a explicar les innovacions femenines en el sector del motor (com per exemple les línies discontínues, l’intermitent, el retrovisor…). Una campanya que tota la premsa va reproduir amb gran èxit.

Com diu Donald Draper, si no t’agrada la conversa, canvia de tema. I això és exactament el que proposa Jordi Rosàs. La seva intervenció s’ha basat en la pregunta: perseguir o atreure? Per això ha posat d’exemple la campanya de Koipe Sol (oli de gira-sol). En detectar que els millennials no cuinen tant a casa com les generacions anteriors, va promocionar l’oli amb l’etiqueta #TambiénSoyCocinero on hom es burlava dels programes de cuina de disseny. Una opció que els va permetre tenir milions d’impactes a les xarxes, alhora que fer que el seu producte adquirís una personalitat sòlida.

La marca Danone és estimada per tothom, qui més qui menys ha tastat els seus productes. Però Laia Mas, no ha valorat la història en la seva intervenció, sinó el seu compromís amb l’impacte positiu dels seus productes. Així ha explicat com la seva marca és valorada i es connecta amb ella d’acord amb les seves bones praxis, així establint un diàleg honest amb la societat.

- Publicitat -

Identitat, compromís i honestedat han estat les qüestions que més s’han repetit. D’aquesta manera els ponents han anat plantejant com aquests valors són els que les noves generacions cerquen. Els nous públics volen que les marques siguin sinceres, autèntiques i tinguin ironia. Els millennials no volen el millor cotxe, volen el més autèntic. Per això, Farrero ha acabat la seva explicació explicant la crisi dels influencers que s’està produint als EUA, exemplificats en el documental de ‘Fyre’.

Els nous públics cerquen noves formes de relacionar-se, cosa que les empreses que es dediquen a la comunicació han d’imitar. Com expliquen Marx i Engels, com se sobreposa els mercats a les crisis? Conquerint nous mercats. En aquest cas mercats generacionals, que s’imposen i sobreposen. Si se cerquen noves formes d’expressar-se, es fa, ja que el món en el qual vivim no és el de la Guerra Freda, ni el dels triomfants anys noranta. Vivim en un món incert i desacomplexat, en el qual les possibilitats tècniques estan aventurant-nos cap a horitzons incerts. Potser l’honestedat és la solució.

- Publicitat -