No cabe discriminación por raza, color, sexo, idioma, religión, ideología, nacionalidad o posición económica. (Artículo 2 de la DUDH)

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Després d’estar reflexionant durant dies, he decidit redactar aquest article personal i de les vivències observades en la Taula de la Igualtat del municipi de Montornès del Vallès.

Reivindicar i lluitar a favor de la igualtat de gènere o de qualsevol altra, ha de ser sempre des de la transversalitat. Ja que n’hi han persones que pateixen diverses desigualtats des de l’eix opressiu.

La situació d’opressions, no és la mateixa, per un home blanc, cisgènere normatiu, catòlic o ateu, de classe social mitjà-alta, que una dona negra, jueva o musulmana, hijabí, de gènere no binari queer, discapacitada i de classe social baixa. Cal tenir cura de saber interpretar les realitats de les persones que tenim al davant. Penso que ens hem de poder obrir i preguntar des de la ignorància. Totes som ignorants en moltes coses. El problema esdevé quan es nega l’obertura i es silencien les opressions.

Vull expressar, que desgraciadament, he sigut testimoni, on algunes de les persones de la Taula de la Igualtat de Montornès del Vallès, han exercit xenofòbia i racisme de manera normalitzada. Tanmateix, cal evidenciar que el silenci de la resta és complicitat. Sobretot, de les persones encarregades de gestionar el projecte d’Igualtat. Per portar a terme projectes de tan important envergadura en la societat actual, cal ser una persona neutral, amb el gènere, les orientacions sexuals, els colors, etc. En conclusió, cal tenir en compte la interseccionalitat.

- Publicitat -

Negar el racisme o la xenofòbia és la pitjor de les actituds. Es com si es negués el masclisme a la societat o les opressions de les persones riques sobre les pobres.

Considerar-te feminista sent racista, no té lògica ni sentit, a no ser que reivindiquis un feminisme per un bé personal, egocèntric i des d’una visió hegemònica supremacista.

Al qüestionar la falta de diversitat a la Taula de la Igualtat he sentit frases com: ‘no las dejan’, ‘no estan capacitadas’, ‘no estan a este nivel’ ‘no saben’ i un seguit de discursos verbals discriminatoris, cap a les minories racialitzades. Aquest paternalisme hegemònic, fa de pont cap a la ignorància i la generalització buida de continguts i resolem el problema, sense anar a la base. Tenim l’historia d’exemple, per eliminar aquest estigma construït des de portes de casa cap endins i des del desconeixement del macrosistema. La primera dona que va crear la primera universitat del món, va ser Fàtima Al-Fihri fa 1160 anys i com aquests exemples n’hi han molts.

Per superar aquests rumors, estereotips, tòpics i anar més enllà, hem de veure persones, no colors, orígens, vestimentes, creences o d’altres.

La diversitat és riquesa humana, però no val portar la diversitat només a les pancartes propagandístiques, sinó que cal esbrinar que succeeix, els motius pels quals la diversitat abandona aquests espais, com és el meu cas i reparar el dany causat, amb un mínim d’educació i cordialitat. Gestos i apropaments, d’èssers humans bàsics i primaris.

La reeducació i deconstrucció del racisme, del patriarcat i d’altres eixos opressius, són imprescindibles per aconseguir la justícia social, igualtat i equitat, de blancs, negres, grocs, vermells, blaus, taronges, etc.

Cal conscienciar a la ciutadania d’aquests fets, cal escoltar-nos i veure la heterogeneïtat com a font d’aprenentatge comú i divers. Deixem de banda, la lluita d’egos, evolucionem i treballem per una societat igualitària en tot el seu conjunt del municipi.

“Nuevas generaciones crecerán con el veneno que los adultos no tienen el valor de eliminar”
Marian W. Edelman

Fouad Aouaj Khtira-Takkal
Educador social, pratense-barceloní, vivint a Montornès del Vallès, delegat d’Igualtat de gènere+, vocal de la Junta Permanent i membre del CIC de la UOC. Delegat a Catalunya de l’Associació Musulmana pels Drets Humans, membre d’UCFR del Vallès Oriental, membre d’AUDIR, entre d’altres barrets.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca