Dimecres 27 Maig, 2020

El culpable de les misèries del sistema NO ets tu

Més llegits

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi...

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la...

El 80% de les farmàcies han atès persones amb símptomes de covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut

Més del 80% de les farmàcies catalanes han atès persones amb símptomes de la malaltia covid-19 que no havien...

Forn destaca la hipocresia de Marlaska amb l’excap de l’operatiu policial de l’1-O

L'exconseller de l'Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'actuar contra Diego Pérez de los...

El Parlament atorgarà la Medalla d’Honor en la categoria d’or als professionals sanitaris

El Parlament atorgarà la Medalla d’Honor en la categoria d’or als i les professionals del sistema de salut de...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Una ració de notícies en mitjans digitals al matí, treballar, menjar mentre veus el telenotícies, esperar que torne a ser l’hora exacta d’eixir de casa una altra vegada, tornar al treball, barallar-te una mica amb els teus companys, tornar a casa, sopar, discutir amb la teua família sobre com de negre veus el futur i acabar el dia de la mateixa manera que el vas començar fins que l’endemà pugues considerar que “et falta dormir”.

En la vida de qui pertany a la classe treballadora no hi ha molt  de temps per a la cura personal, el temps necessari per a evitar que l’ansietat pels problemes que s’aveïnen en el futur s’acaben convertint en un trastorn que a poc a poc fulmine encara més les teues hores de somni, et torne irascible o acabe desencadenant malalties més greus, com la depressió.

La cura de la teua salut mental és realment important quan no tens temps lliure, quan el teu treball ocupa la majoria del teu temps, quan estàs “amb l’aigua al coll”, quan formes part d’un moviment polític o quan sostens la càrrega emocional de saber que els teus pares, els teus familiars o gent pròxima a tu no ha tingut els privilegis que probablement tu sí que tens en aquest moment.

Els sentiments principals de culpa o incomoditat quan volem prendre’ns un respir són aquells que diuen: “no m’ho meresc”, o “no tinc temps”.

Per a la gent treballadora, els immigrants o els pobres, la cura o el relax són polítics. No perquè no els volem, sinó perquè és inevitable sentir vergonya en atorgar-te temps per a tu mateix quan tens problemes financers, els has tingut o els té algú pròxim a tu.

L’estrés o l’ansietat són coses que el propi concepte de ciutat afavoreix, com si tot el dia hi haguera un amo tocant el bombo per a donar-te ritme. A més, el propi sistema neoliberal en el qual vivim ens diu que el nostre temps d’oci està lligat a un número deu vegades superior de temps “d’esforç”. És el propi model econòmic el que et diu: “has sigut suficientment productiu avui com per a poder seure al sofà?”

El problema s’accentua encara més en el cas de les dones. Quan un pare està amb la seua filla al parc, el pare està fent “punts extra”, però, si la dona no està amb el seu fill eixa mateixa vesprada, les seues amigues o amics pregunten: “qui està cuidant dels xiquets?”. Creant de forma subconscient un sentiment de culpa per no estar atenta constantment de la família o els xiquets.

Aquest article només és útil perquè quan vulgues escapar-te, passejar-te, posar-te dues rodanxes de cogombre en els ulls mentre et dónes un bany o et vulgues amagar en una cabanya en el camp, no penses si “el mereixes”, sinó si el necessites.

Lamentablement, hi haurà ocassions en les quals penses que “no està bé”, però pitjor està cremar-se, pitjor està no dormir, pitjor és veure al company activista que el deixa tot perquè no veu la importància del seu treball i es pensa que és inútil, pitjor és deixar els estudis perquè et sents culpable que siga la teua família qui et pague la matrícula i pitjor és pensar que el culpable de les misèries del sistema ets tu. 

Are youd dead? / Graffitti al Cabanyal / Wikimedia Commons

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

El Parlament atorgarà la Medalla d’Honor en la categoria d’or als professionals sanitaris

El Parlament atorgarà la Medalla d’Honor en la categoria d’or als i les professionals del sistema de salut de Catalunya. La Mesa ho ha...

Podemos descobreix la “guerra jurídica” de l’Estat

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha denunciat aquest dimarts que l'informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestació del 8-M que...

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la Comissió Europea per treballar en...

Catalunya concentra gairebé la meitat dels assaigs clínics de la covid-19 a l’Estat

Catalunya concentra gairebé la meitat dels assaigs clínics sobre la covid-19 que s'estan duent a terme a l'Estat. Segons dades recollides per Biocat a...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca