Bomberes i bombers forestals: dignitat i lluita

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els qui ens protegeixen de les flames que cada estiu, desgraciadament, cremen algun dels paratges naturals del nostre País són les i els bombers forestals, que també porten a terme altres funcions com ara  la  prevenció i recuperació d’incendis forestals, nevades, catàstrofes amb hidrocarburs o rescats de persones. El passat setembre van iniciar una vaga arran el no-compliment de l’acord que s’havia aconseguit al febrer de revisió parcial del VI Conveni Col·lectiu de les Brigades d’Emergència. Hem parlat amb Alfred Contreras —a qui també coneixen com Kontre— membre del Grup d’Afinitat dels Bombers Forestals (treballadors i treballadores de bombers forestals i COS- Coordinadora Obrera Sindical) i ens ha contat sobre els més de seixanta dies de vaga, les accions que s’han portat a terme i les consecucions que s’han aconseguit amb la seua acció.

Per què vau iniciar la vaga?

La vaga es va iniciar pel no compliment  de l’acord que s’havia signat entre Tragsa —empresa a la qual pertanyem— i la Generalitat Valenciana el febrer passat. S’havia acordat l’assignació d’una segona activitat per als bombers de més de 60 anys que no  tenen les qualitats físiques per estar a primera línia als incendis i l’adequació salarial del 31%, donada per les noves funcions que estem fent els bombers forestals des de fa  molts anys, com ara cerca de persones en muntanya, actuació en inundacions, actuació en nevades, actuació en risc de terratrèmols, etc.

Per què la vaga es va iniciar el 14 de setembre?

El 14 de setembre  es va convocar la vaga perquè era el dia en què la Generalitat Valenciana havia d’aprovar el reglament amb el Consell. Una vegada aprovat es necessitava  que  el  Ministeri d’Hisenda de l’Estat espanyol donara el vistiplau, ja que Tragsa, l’empresa a la qual pertanyem, és en la actualitat una empresa estatal semipública. Els treballadors d’una empresa semipública es regeixen per l’estatut dels treballadors del cos del funcionariat.

La ministra actual d’Hisenda María José Montero prové del govern de Susana Díaz a Andalusia, on els bombers forestals porten lluitant per una millora de les condicions laborals durant molt anys. Pensem que no volia signar l’acord per tal de no assentar precedents i que la resta de bomberes i bombers forestals de l’estat espanyol començaren a reclamar unes condicions laborals més favorables.

Quin suport heu rebut des de sindicats i col·lectius?

CCOO ens ha ajudat en totes les accions que hem fet. Des dels col·lectius hem rebut molt de suport, com ara des de Campanar, que ha fet actes i accions, la COS, l’Ateneu Llibertari del Cabanyal, Endavant l’Horta, les Festes Alternatives de Carcaixent…En resum, moltíssims col·lectius d’àmbits molt diversos s’han bolcat amb nosaltres i els estem molt agraïts.

Quines accions s’han dut a terme?

A banda de la vaga i de les accions fetes per col·lectius, es va portar a terme una vaga de fam per part de dos companys de Castelló. Es va abandonar per motius de salut i amb indicació dels metges però des de l’assemblea ja havíem decidit abans que l’abandonaren perquè véiem que l’acord trigaria temps en arribar. També s’han realitzat diferents concentracions, com la realitzada aprofitant la presència de Pedro Sánchez pels fets del 9 d’octubre o la del 19 d’octubre davant de la Delegació del Govern a València.

Concentració del 6 de setembre a València, des de la seu de Tragsa fins la delegació de Govern.

Quin tracte heu rebut per part del govern de la Generalitat durant estos dos mesos?

Pensem que la Generalitat ha fet molt ja que ens ha donat una solució davant la negativa del Govern Espanyol, encara que no ha estat la que nosaltres esperàvem, no sabem si ha estat per conflictes legals o per motius polítics. Tant Ximo Puig com José María Batalla,  director d’AVSRE (l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències), han tractat de buscar solució al conflicte.

Quina és la solució que us ha donat el Govern de la Generalitat?

Ens han oferit passar de Tragsa a una empresa mercantil pública: la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE). El Govern de la Generalitat ens diu ara que la legalitat impedeix contractar directament des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències, com ens van prometre després del bloqueig per part de Montero. Així doncs, ens subrogarem a través d’una empresa mercantil de capital públic, que haurà de complir amb l’acord que s’havia arribat entre Tragsa i la Generalitat i en la qual continuarem amb la mateixa relació laboral, drets i condicions que teníem fins ara.

 Quina és la resposta que heu rebut per part del Govern espanyol?

No hem tingut cap resposta per part del Govern espanyol, ens ha menystingut, com sempre fa al País Valencià. L’única resposta que hem rebut ha sigut que ho havíem d’acordar amb la Generalitat, quan ja ho havíem fet amb el cos sindical de Tragsa i només faltava la signatura per part del Ministeri.

Quina és la relació entre el Govern de la Generalitat i el Govern Espanyol?

La Conselleria que porta el nostre cas és del PSPV i Compromís no pot fer res. Sabem que Ximo Puig ha tingut moltes reunions amb el Govern de Sánchez i ha fet molta força, de la mateixa manera que també n’ha fet José María Ángel Batalla, exalcalde de L’Eliana i actual director general d’Emergències de la Generalitat Valenciana. Pensem que des del Govern espanyol se’ls ha obviat i, com a conseqüència, se’ns ha obviat.

Quina és la situació ara?

El PSPV ens ha donat la mà però ens han volgut conduir pel camí que considerava oportú, fent-nos creure que era la millor opció, encara que, realment, era l’única que ens oferia. L’empresa mercantil subrogada no era ni allò que demanàvem ni allò que ens havien promès, però, si es fa bé, serà una gran millora de la nostra situació laboral. Ha sigut un canvi molt significatiu respecte el tracte que ens va donar el govern del PP, que ens va llevar brigades, mentre que el govern actual ens n’ha proporcionat de noves i anuals. Pensem que han fet molt pels bombers forestals, però encara queda molt per fer i hem d’anar molt en compte.

S’ha desconvocat la vaga?

No, la vaga continua convocada, tot i que des de la gent que ens hem ajuntat per organitzar la vaga deixarem de fer la vaga ja que creiem que és un insult per a la classe obrera, ja que hi hagut una gran desmobilització arran del moment en què es va desconvocar la vaga en l’episodi de gota freda dels dies 17, 18 i 19 d’octubre. A més a més, amb el nou acord hem aconseguit que els addendes i els eventuals passen a ser fixes discontinus, l’adequació salarial i la segona activitat. Tot i això, seguirem lluitant per tenir un servei de bomberes i bombers forestals públic, transparent, professionalitzat i al servei de la ciutadania.

Els bombers i bomberes forestals a la Delegació del Govern/ SER

Les bomberes i bombers forestals són un exemple de dignitat, de lluita i ens demostren que amb mobilització i organització “la victòria és qüestió de temps”, tal i com expliquen al seu últim comunicat.