Una cançó pel Julian: 50 anys de Hey Jude

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Les cançons, fins i tot les més famoses, sempre guarden secrets. Aquest any es compleixen 50 anys del llançament de Hey Jude, un dels temes més coneguts de The Beatles. D’entre totes les curiositats que n’amaga, n’hi ha una que en destaca per sobre de la resta. No és que sigui la cançó més llarga dels de Liverpool (dura més de 7 minuts) ni que hi participessin més de 30 músics d’orquestra a la seva gravació, que també. El detall més íntim de Hey Jude és el seu missatge, el veritable protagonista que hi ha darrere de la lletra que va compondre Paul McCartney.

Tot i que va ser signada pel tàndem Lennon – McCartney, la cançó és un missatge encriptat de Paul cap a una tercera persona, una cosa que diuen que Lennon mai va arribar a saber o almenys, no fins molt temps després. Quan Lennon va escoltar la lletra per primer cop va pensar que parlava de la seva relació amb Yoko Ono, que acabava d’iniciar-se feia poc. Però en realitat el protagonista no era ell sinó un altre de molt proper: el seu fill Julian.

Per aquella època, l’any 1968, el matrimoni de John Lennon i Cynthia Powell feia aigües. Paul McCartney va decidir agafar el cotxe i anar fins a Weybridge, on vivien el nen i la seva mare, per intentar animar-los. “Quan viatjava en cotxe sempre apagava la ràdio i em posava a pensar en cançons. Vaig començar a cantar ‘Hey Juls, don’t make it bad, take a sad song and make it better'”. Tal com va explicar McCartney durant una entrevista anys més tard “vaig pensar que era la lletra d’una cançó optimista, un missatge d’esperança pel Julian“.

Però que en sabia el jove protagonista de la realitat de Hey Jude? Van passar 20 anys fins que Julian Lennon, ja un adult, en va saber el secret real que amagava la que era ja una de les cançons més exitoses de tots els temps. “Paul em va explicar que havia estat pensant molt sobre la situació que hi havia hagut de passar en aquella època. Ell i jo passàvem molt temps junts, més inclús del que passava amb el meu pare”, va confessar Julian al 2002 a la revista británica Mojo Magazine.

La cançó va enlluernar a tot el grup i Hey Jude es va convertir en el primer single publicat per segell Apple. En un primer moment la cançó s’havia de titular “Hey Juls” (com a diminutiu de Julian) però Paul va decidir finalment presentar-la amb el títol que coneixem actualment. Es va substituir Juls per Jude, una paraula que a opinió del músic, tenia una millor sonoritat. També s’ha apuntat que McCartney va voler fer un homenatge a la sèrie Oklahoma posant en el títol el nom d’un dels seus protagonistes.

Tot i les advertències del productor George Martin sobre la durada de la cançó (els va avisar que els mitjans de difusió mai emetrien una cançó que durava 7 minuts i 11 segons) Hey Jude es va convertir en la segona cançó més exitosa del grup, amb més de 10 milions d’unitats en circulació. El mateix John Lennon va declarar que “era una de les obres mestres de Paul”.

Es va gravar 25 cops durant dos dies i hi van participar un total de 36 músics. Paul McCartney va demanar que tothom cantés i toqués palmes a la part final de la cançó, on s’entona la famosa tornada. Tots van acceptar menys un: “No donaré palmes a una maleïda cançó de Paul McCartney”, va dir abans de marxar de l’estudi. Potser, qui sap, avui se n’ha penedit.

La cançó dels Beatles és 50 anys després, tot un himne. A estadis de futbol, a tavernes, a qualsevol indret on s’entoni el “na na na na” no hi haurà una persona que no s’afegeixi. Com ho van fer tants a la clausura dels Jocs Olímpics de Londres de l’any 2012.

I jo et dic, Julian, que el divorci d’uns pares és sempre una cosa molt dura per un nen. Però quina sort tenir al “tiet Paul” a prop per compondre’t la cançó més bonica del món.

 

- Publicitat -