La Terra és plana i viure a una càpsula és cool

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Fa uns anys hi havia la moda conspiracionista dels reptilians, gent que disfressada d’humans o amb apariència humana, amagava entranyes de rèptil i feien coses com, per exemple: presidir els Estats Units d’Amèrica o controlar els organismes més importants d’una economia a anys llum del seu planeta per pura diversió o ganes d’experimentar. Això no és tot, a més, segons algunes teories amagarien cues absurdament grans que inclòs en certes ocasions han sigut “fotografiades” (fotografiades és la paraula que trobaràs al titular).

La Terra és plana. Punt final. Per als que creuen en aquesta teoria no fa falta res més. Ells han fet una sèrie d’experiments a casa en els que demostren (equivocadament) que la gravetat no existeix o que les imatges des de l’espai són totes un foto-muntatge.

Per a ells, si la terra fos redona els australians caurien a l’infinit de l’espai i els russos esvararien a l’hivern per la quantitat de gel i perquè estarien costera avall. És prou absurd pensar que tota la història de la humanitat i de la ciència moderna ha sigut una mentida i que Galileu era ximple, Copèrnic un babau o la NASA o l’Agència Espacial Russa, instruments aliats per a fer-nos creure alguna cosa que no hi és. Els grecs també van dir en el seu temps que la terra era esfèrica, però als conspiracionistes convençuts no els interessa la ciència, l’evidència o l’història d’aquestes, sinó la ideologia de la conspiració.

I apleguem al dia de hui on les fake news, les cadenes de WhatsApp o el model de mercat audiovisual clickbaitià (recomane llegir l’article enllaçat) creen un brou de cultiu perfecte perquè coses en les quals no creus o no creuries (perquè tens una capacitat cognitiva raonable) són notícia. Ahí és on problemes inventats que generen audiència entren en la teua agenda d’enemics o inclòs et poden aplegar a interessar un poc, perquè (i açò no és cap mentida), tot té sentit. Tot passa per un procés mental de rebuig, curiositat per trobar la certesa o acceptació del dogma, encara que siga una estupidesa molt gran i no cap genialitat.

Si la Tierra fuera plana…/GETTY

La part ideològica del receptor és la part de la notícia que sol determinar la primera impressió: “si ens enganyen en tot, potser la terra siga plana” o el típic “si es que les dones també maten caguen déu”. Posteriorment, el cap connecta tota la informació que tens al teu cervell per a donar una informació més global al que acabes d’escoltar o llegir i rebutjar les idees que encara que poden tenir una lògica, son absurdes. La part més important, però, és l’emissor: el que té l’estupidesa de vendre’t una idea per l’audiència, encara que siga absurda, o el que té les ganes de vendre’t una idea perquè li beneficia ideològicament, com per exemple els típics articles d’El País on viure en capsules pareix una moda cool i hipster o et diuen que menjar del fem dels restaurants és una bona forma d’estalviar.

Al cap i a la fi, aquest fenomen és inevitable en la societat actual. Però…si  l’individualisme és el que regeix el món i la propaganda la que plena d’articles els nostres mitjans de comunicació: la solució —com a poble— d’aquest conflicte és buscar les nostres respostes com a persones i, sobretot, com a colectiu, en les nostres emocions. Catapultar la ràbia, el riure, la intel·ligència i la nostra idea de dignitat, també en allò cultural o en allò intel·lectual, no com a dogma vertader infalible, sinò com l’ esperança de canvi. Jo no puc negar que Donald Trump mola de vegades, que Bolsonaro ha fet una campanya guanyadora o que Salvini sap que el seu discurs té una lògica, però aplastar el discurs fake, racista, al personatge capitalista de torn que et diu que ets un loser o que un inmigrant t’està amenaçant, és viable com a poble organitzat perque dins del cap de tots nosaltres (els que no som rèptils *ironia*) hi ha una llavor antifeixista, de dignitat, d’alegria, d’amistat amb el teu poble i de solidaritat amb el qui pateix com hem patit per a convertir-nos en el que som avui.

Per a finalitzar l’article, m’agradaria fer una llista de coses que considere teories de la conspiració o fal·làcies prou absurdes que repetides unes quantes vegades es converteixen en dogmes minoritaris (normalment). Tots en tenim una llarga llista:

- Publicitat -
 • La terra és plana.
 • Alguns líders mundials són rèptils.
 • Hi ha avionetes fumigant l’espai.
 • El feminisme vol acabar amb tots els homes.
 • La meua mare no vol que jo siga feliç.
 • Podemos és Hugo Chávez i Maduro tots junts fent brainstorming.
 • Espanya ens roba.
 • Les vacunes són roïnes.
 • Els catalans volen acabar amb l’espanyol i amb Espanya.
 • M. Rajoy no és Mariano Rajoy.
 • La Sexta és una tele d’esquerres.
 • Pablo Casado té un Master en Harvard.
 • VOX és un partit important a Espanya.
 • La inmigració s’acava construint murs.
 • Tots tenim les mateixes oportunitats.
 • Ciutadans és un partit per a gent de classe mitjana.

 

 

- Publicitat -