Dissabte 30 Maig, 2020

La Terra és plana i viure a una càpsula és cool

Més llegits

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Campuzano vaticina que la pandèmia donarà “per tancat” el procés independentista

L'exdiputat de JxCat al Congrés Carles Campuzano (PDeCAT) ha vaticinat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus no acabarà...

Karlos Arguiñano i com descentralitzar la tele

Dines amb la família i encens la tele. Cansat que l'informatiu et conte el que ocorre a Madrid i...

La Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil demana personar-se com a acusació a la causa del 8-M

La Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil ha anunciat que ha demanat personar-se com acusació popular en la causa...

Unidas Podemos signa un manifest per demanar-li al govern del PSOE i Unidas Podemos que alliberi els Jordis

Unides Podem, el PNB, Bildu, Més País, el BNG, el Bloc Nacionalista Valencià i JxCat, ERC i CUP han...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Fa uns anys hi havia la moda conspiracionista dels reptilians, gent que disfressada d’humans o amb apariència humana, amagava entranyes de rèptil i feien coses com, per exemple: presidir els Estats Units d’Amèrica o controlar els organismes més importants d’una economia a anys llum del seu planeta per pura diversió o ganes d’experimentar. Això no és tot, a més, segons algunes teories amagarien cues absurdament grans que inclòs en certes ocasions han sigut “fotografiades” (fotografiades és la paraula que trobaràs al titular).

La Terra és plana. Punt final. Per als que creuen en aquesta teoria no fa falta res més. Ells han fet una sèrie d’experiments a casa en els que demostren (equivocadament) que la gravetat no existeix o que les imatges des de l’espai són totes un foto-muntatge.

Per a ells, si la terra fos redona els australians caurien a l’infinit de l’espai i els russos esvararien a l’hivern per la quantitat de gel i perquè estarien costera avall. És prou absurd pensar que tota la història de la humanitat i de la ciència moderna ha sigut una mentida i que Galileu era ximple, Copèrnic un babau o la NASA o l’Agència Espacial Russa, instruments aliats per a fer-nos creure alguna cosa que no hi és. Els grecs també van dir en el seu temps que la terra era esfèrica, però als conspiracionistes convençuts no els interessa la ciència, l’evidència o l’història d’aquestes, sinó la ideologia de la conspiració.

I apleguem al dia de hui on les fake news, les cadenes de WhatsApp o el model de mercat audiovisual clickbaitià (recomane llegir l’article enllaçat) creen un brou de cultiu perfecte perquè coses en les quals no creus o no creuries (perquè tens una capacitat cognitiva raonable) són notícia. Ahí és on problemes inventats que generen audiència entren en la teua agenda d’enemics o inclòs et poden aplegar a interessar un poc, perquè (i açò no és cap mentida), tot té sentit. Tot passa per un procés mental de rebuig, curiositat per trobar la certesa o acceptació del dogma, encara que siga una estupidesa molt gran i no cap genialitat.

Si la Tierra fuera plana…/GETTY

La part ideològica del receptor és la part de la notícia que sol determinar la primera impressió: “si ens enganyen en tot, potser la terra siga plana” o el típic “si es que les dones també maten caguen déu”. Posteriorment, el cap connecta tota la informació que tens al teu cervell per a donar una informació més global al que acabes d’escoltar o llegir i rebutjar les idees que encara que poden tenir una lògica, son absurdes. La part més important, però, és l’emissor: el que té l’estupidesa de vendre’t una idea per l’audiència, encara que siga absurda, o el que té les ganes de vendre’t una idea perquè li beneficia ideològicament, com per exemple els típics articles d’El País on viure en capsules pareix una moda cool i hipster o et diuen que menjar del fem dels restaurants és una bona forma d’estalviar.

Al cap i a la fi, aquest fenomen és inevitable en la societat actual. Però…si  l’individualisme és el que regeix el món i la propaganda la que plena d’articles els nostres mitjans de comunicació: la solució —com a poble— d’aquest conflicte és buscar les nostres respostes com a persones i, sobretot, com a colectiu, en les nostres emocions. Catapultar la ràbia, el riure, la intel·ligència i la nostra idea de dignitat, també en allò cultural o en allò intel·lectual, no com a dogma vertader infalible, sinò com l’ esperança de canvi. Jo no puc negar que Donald Trump mola de vegades, que Bolsonaro ha fet una campanya guanyadora o que Salvini sap que el seu discurs té una lògica, però aplastar el discurs fake, racista, al personatge capitalista de torn que et diu que ets un loser o que un inmigrant t’està amenaçant, és viable com a poble organitzat perque dins del cap de tots nosaltres (els que no som rèptils *ironia*) hi ha una llavor antifeixista, de dignitat, d’alegria, d’amistat amb el teu poble i de solidaritat amb el qui pateix com hem patit per a convertir-nos en el que som avui.

Per a finalitzar l’article, m’agradaria fer una llista de coses que considere teories de la conspiració o fal·làcies prou absurdes que repetides unes quantes vegades es converteixen en dogmes minoritaris (normalment). Tots en tenim una llarga llista:

 • La terra és plana.
 • Alguns líders mundials són rèptils.
 • Hi ha avionetes fumigant l’espai.
 • El feminisme vol acabar amb tots els homes.
 • La meua mare no vol que jo siga feliç.
 • Podemos és Hugo Chávez i Maduro tots junts fent brainstorming.
 • Espanya ens roba.
 • Les vacunes són roïnes.
 • Els catalans volen acabar amb l’espanyol i amb Espanya.
 • M. Rajoy no és Mariano Rajoy.
 • La Sexta és una tele d’esquerres.
 • Pablo Casado té un Master en Harvard.
 • VOX és un partit important a Espanya.
 • La inmigració s’acava construint murs.
 • Tots tenim les mateixes oportunitats.
 • Ciutadans és un partit per a gent de classe mitjana.

 

 

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

El Congrés dóna un termini a Borràs perquè s’expliqui sobre el seu suplicatori

La Comissió de l'Estatut dels Diputats ha donat un termini de 10 dies perquè la portaveu parlamentària de JxCat, Laura Borràs, presenti les seves...

Vergés denuncia el “desgast mental” del desconfinament per fases del govern espanyol

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest divendres el pla de desconfinament per fases del Govern central davant la...

La CUP recorda que depèn del Gobierno que els Jordis surtin

El diputat de la CUP al Congrés Albert Botran ha sostingut aquest divendres que, "amb voluntat política, el Govern espanyol podria iniciar els tràmits...

Campuzano vaticina que la pandèmia donarà “per tancat” el procés independentista

L'exdiputat de JxCat al Congrés Carles Campuzano (PDeCAT) ha vaticinat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus no acabarà amb el conflicte català entre...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca