Diumenge 31 Maig, 2020

On són els joves?

Més llegits

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima...

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

George Floyd i les flames del oprimits

George Floyd no va tornar a sa casa i tota la seua ciutat va decidir que ja n’hi havia...

Experts estimen que hi haurà un augment de separacions i divorcis després del confinament

Experts han alertat que l'anomenat 'efecte setembre' que s'experimenta després de períodes vacacionals a l'estiu, Nadal i fins i...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

És molt probable, que alguna vegada en una manifestació o concentració independentista hàgiu sentit a algú fer la pregunta “On són els joves?”. És una pregunta innocent, que qui acostuma a formular-la tampoc espera una gran resposta concreta, ara bé, us puc assegurar que quasi tothom del voltant assentirà amb el cap o exclamarà amb un “tens raó” amb to de resignació i de manera desesperançada. Aquesta és, per desgràcia, una situació massa típica i que avui intentaré justificar de manera breu.

Per començar, considero necessari comentar per sobre la piràmide de població catalana segons les dades més recents de l’IDESCAT. Ens centrem únicament en la franja d’edat que compren dels 15 als 24 anys, ja que entenc els 15 com una edat en la qual s’inicia la consciència política tal com demostren les mobilitzacions d’instituts del SEPC. Així doncs, aquesta franja representa numèricament el 10,19% de la població catalana. I és que en general, la demografia catalana presenta un envelliment progressiu de la població, i la franja de joves és considerablement inferior a la resta. És a dir, que en condicions iguals, la presència juvenil a mobilitzacions sempre presentarà un aspecte inferior en el còmput general.

Tot i la referència demogràfica anterior, crec que és important afirmar i explicar que els moviments juvenils estan més actius i preparats que mai. Les xifres de militància són molt altes, i no ho dic com a suposició. El Jovent Republicà, organització política juvenil on milito des de fa dos anys, ha tingut en l’últim any un creixement molt elevat, igual que la resta de col·lectius de l’esquerra independentista. Crec que l’exemple més clar i l’èxit més recent és el d’Universitats Per la República (UxR). Una plataforma que ha organitzat vagues amb un seguiment del 80% segons el mateix govern, o ha fet manifestacions que omplien carrer Pelai de punta a punta deixant unes imatges aèries de pel·lícula.

És probable que en els sopars grocs o a la caminada popular per la República de cada diumenge no hi trobeu gaires joves. No voldria ni molt menys desprestigiar aquestes mobilitzacions. Ara, tal com ja va passar al 20S a la conselleria d’economia, quan les circumstàncies siguin significativament més adverses, trobareu que a les primeres files hi haurà milers de joves de totes les edats, des d’instituts a universitats. Quan s’hagin de defensar les escoles la nit abans d’un referèndum, aquestes estaran a vessar de joves disposats a fer nit en una màrfega. Quan els nostres agressors i lladres d’urnes vulguin commemorar la barbàrie policial de l’1-O a casa nostra, no dubteu que hi haurà milers de joves a primera fila davant la Brimo. I no tingueu cap mena dubte que a les urnes, tampoc fallarem mai. Som la franja d’edat amb un percentatge de vot independentista més elevat, deixant la intenció de vot del 21D de PP, C’s i PSC conjuntament en un miserable 13,8%. Sabem que això de la República va de futur, aquell lloc on volem tenir oportunitats i una vida digna ben lluny del feixisme. Així que no patiu, que els joves hi som.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les plataformes de visionat en línia....

ERC situa al juliol la pròxima reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga...

Els millors de la setmana

Guerra de sexes: nova narrativa de les crisis financeres Tenint en compte el mite de la dona imposat per Simone de Beauvoir en El segon...

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima de la covid-19 mentre exercia...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca