El mural dedicat a la pilota al barri del Carme

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Aquesta peça va ser publicada a la revista temàtica de pilota valenciana Pilota Viu (). Des de Pilota Viu i Mirall València hem arribat a un acord per a què algunes de les seues entrevistes i peces destacades puguen estar a l’abast de tots i totes vosaltres. Tenim la sort de poder viure el  i aquesta cultura, aquestes arrels i aquesta llengua progressaran gràcies als valencians o no progressaran. Des de Mirall País Valencià apostem fermament pel nostre esport, i no hi ha res més nostre que la pilota. És el moment de donar-nos veu els uns als altres. Com deia Berri Txarrak , “sols el poble salva al poble”.

Un gran mural dedicat a la pilota valenciana engalana la plaça del Carme de la ciutat de València des del passat mes de febrer. El seu autor és l’artista valencià Cabiscol, resident a Paterna. Allà és on més ha desenvolupat el seu art, però les seues obres es poden veure en altres llocs arreu del món com Mèxic, Cuba o Guatemala.

Cabiscol va conéixer la pilota de ben menut. La primera vegada que va anar al trinquet de Paterna, convertit hui en pàrquing de supermercat, la recorda perfectament. “Va ser a les festes de Paterna de fa uns 25 anys. Vaig tindre el gran plaer de vore, ni més ni menys, a Genovés jugant contra Sarasol”, ens conta l’artista.
El mural de la plaça del Carme és un encàrrec de CIMA (Federación de Asociaciones de Ciudadanos Mayores de la Comunidad Valenciana). “En ell es representa un poblat imaginari, però que té relació amb la Ruta de la Seda”, ens explica. “Al mur del carrer Pintor Fillol apareix un Riu-rau de la Marina Alta que s’ha omplit de músics extravagants, i on ballen uns borricos. I en la porta vaig pintar una escena de músics també, capitanejats per una dona amb una trompeta, però esta vegada al Palau de la Música. Al mur frontal ix el poblat. La idea era fer un mural que continguera moltes coses xicotetes i no una gran figura, que s’hauria fet massa gegant per a una plaça com la del Carme, que ja per si mateixa està plena d’art i d’història: la mateixa església i convent del Carme, l’escultura de Juan de Juanes, o la preciosa font escultórica de Benlliure. És per això que he intentat inserir-me en armonia a la plaça i no he volgut fer ni amb els colors ni amb les formes alguna cosa que no deixara vore el conjunt de tota la plaça”.
El mural es va acabar al mes de febrer/ Cabiscol
El mur que dóna a la portada barroca de l’església és on ha representat el joc de pilota “antic i nou”, matisa. A la porta ixen dos jugadors vestits d’antic i jugant al carrer. A la resta del mur, un trinquet on uns sers mitològics en les grades travessen i observen a les protagonistes, que són dos dones jugant. Cabiscol aprofita també per a reivindicar l’esport femení. “És com una forma de reclamar, a una plaça tan important, la importància de l’esport i, en concret, del femení”.
En el seu portal web (www.cabiscol.com) i en el seu compte d’Instagram es poden trobar algunes de les seues obres, murals, quadres, escultures i dibuixos.
Un dels seus murals a l’Havana (Cuba)/ Cabiscol

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar informant-vos. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!