Veritats i mentides sobre el Kurdistan

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“El que passa amb el Kurdistan és que són el poble més gran, gairebé uns 30 milions de persones, sense nació pròpia i estan dividits en quatre regions diferents”, explica el director de continguts i analista de El Orden Mundial, Blas Moreno. “Que s’arribin a independitzar les quatre regions i que es puguin unir en algun moment donat és molt complicat”.

“Els kurds no reclamen la independència, la rebutgen”, exposa l’expert en el Kurdistan Quim Arrufat. “El poble kurd no demana la independència, demana un canvi. Quin és aquest canvi? Abandonar l’actual República de Turquia per construir-ne una altra que no vulneri ni drets ni llibertats dels individus i autonomia democràtica per la sona kurda. Es demana que s’acabi amb el nacionalisme, amb una nació uniformitzada, demana reconèixer l’existència d’arabs, armenis, grecs de les diferents regions. Però abans que això passi, estan disposats a aniquilar-los com a poble”.

Moreno ressalta que l’HDP, el partit kurd i tercera força al Parlament, tampoc demana la independència: “Lluiten perquè els kurds tinguin una veu dins la política turca. Fins ara hi ha hagut la política de ‘som turcs, l’idioma és el turc’, i als kurds se’ls ha invisibilitzat durant anys”.

“No hi ha un consens clar sobre la independència del Kurdistan. Alguns la volen i altres no. Tot i que crec que es pot dir que ni el PKK ni els seus seguidors volen la independència. El que volen és algunes regions autònomes dins de Turquia, Síria, i Iraq. Es diu el ‘sistema cantó’, és similar a un govern federal. Ara bé, els que donen suport al KDP (Kurdistan Democratic Party) sí que volen la independència de la regió. Volen un Kurdistan unit, però crec que ara mateix un Kurdistan independent seria massa complex”, ressalta l’advocada i periodista Beybin Somuk.

Les diferències entre l’HDP i el PKK

L’HDP, el Partit Democràctic dels Pobles, va aconseguir el passat 24 de juny ser la tercera força al Parlament turc. El seu principal objectiu és aglutinar organitzacions progressistes i partits d’esquerres per tal de construir una base social ampla per fer front a la majoria absoluta islamo-conservadora amb Erdogan al cap davant, que ha governat ens els últims anys. Durant les eleccions es va intentar vincular l’HDP amb el PKK, el Partit dels Treballadors del Kurdistan, assegurant que era la branca política de la guerrilla.

“No crec que es conegui molt la diferència entre els dos”, lamenta Moreno. “Però en l’HDP s’hi ha posat molt d’interès. És un partit que intenta reconèixer la diversitat enorme que té Turquia; hi ha kurds, hi ha grecs, hi ha armenis… però és cert que els turcs que compren el discurs d’Erdogan els titllen de terroristes. Fins on jo sé, no hi ha enllaços directes”, assenyala.

Una opinió que no comparteix el fundador i editor en cap de The Great Middle East, Ali Hajizade, que comenta que “algunes portes poden considerar l’HPD la branca política del PKK. Hi ha certa veracitat”. “Entre els líders de l’HDP, hi ha moltes persones que simpatitzen amb el PKK. L’HDP però és un partit polític que va ser establert i està operant o funcionant sobre la base de les lleis de Turquia. Participa en la vida política i té els seus diputats al Parlament”, exposa. “A diferència del PKK, l’HDP lluita al Parlament i no a les muntanyes”.

Però, si no són el mateix, per què se’ls confon? Somuk creu que és perquè el PKK/YGP està ajudant a combatre Estat Islàmic i les forces d’Assad a Síria. “Algunes partits d’esquerra creuen que els drets humans dels kurds, com per exemple utilitzar el seu propi llenguatge o el seu dret a ser governats ells mateixos, està essent prohibit o violat pel govern turc. I és per això que penso que és legítim per a ells anar contra les forces turques. Precisament per aquest motiu, donen fins i tot suport al PKK”.

El suport de l’esquerra europea

“Alguns activistes i polítics d’esquerres europeus creuen en el mite que el PKK és una organització amb ideologia d’esquerres”, afirma Hajizade. “Els representants del PKK es beneficien de la ingenuïtat i la manca de consciència d’aquestes persones”.

“Quan es va establir la república turca, els kurds van ser oprimits pel règim. Molts kurds van fugir, la majoria a Europa. Per tant, allà és on hi ha la diàspora kurda més poblada. Així, les històries del poble kurd van causar sensació entre l’esquerra europea i van començar a donar suport a les causes del poble kurd”, afegeix Somuk.

“Realment no entenc massa els partits europeus que donen suport a la independència del Kurdistan. Ells denfensen els drets humans a Europa, per tant, no poden defensar el terrorisme. Com ho expliquen això? Es pot defensar un atac suïcida amb bombes només per la seva ideologia anomenada “llibertat”? El PKK ataca ciutats turques amb bombes, mata a civils, assassina a forces de seguretat. Es pot defensar un atac d’ETA per la “llibertat”?”, compara l’exeditor del Turkiye Newspaper i corresponsal turc per The Great Middle East Ismail Okan i remarca que “hem de dir clarament que ISIS és el mateix que el PKK. S’ha de mostrar una reacció unànime contra el terrorisme global”.

Arrufat opina que és “lògic” que les esquerres europees “ens aliem en plantejaments moderns i emancipadors de progrés i futur”. “És el moviment feminista i autoorganitzat més gran de l’Orient Mitjà”, assegura “Té majoria democràtica absoluta en tot el territori, construeix ajuntaments democràtics, centres de cultura, organitza moviments de dones… Què plantegen la resta d’actors polítics a la regió? Guerra, nacionalisme uniformitzador, paranoia permanent per resoldre conflictes polítics interns per la via del terrorisme” i afegeix que “no hi ha enlloc un espai com el Kurdistan de Turquia”.