Divendres 29 Maig, 2020

Volen els europeus abolir el canvi horari?

Més llegits

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

La peripècia de Cs per relacionar el tancament de Nissan amb l’independentisme

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha lamentat el tancament de la planta de Nissan a Barcelona...

Rull i Turull asseguren que estan presos per informes manipulats

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que tota Espanya està construït sobre la base...

Desobeir per a rescatar les persones

Dubto, tot i que tampoc m'estranyaria, que encara quedi algú dins l'independentisme que s'hagi sorprès pel caràcter amb el...

El PP situa els fets d’octubre de ser un dels motius del tancament de Nissan

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha culpat del tancament de la planta de Nissan a Barcelona al "discurs...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

La iniciativa de Brussel·les per posar fi al canvi d’hora dos cops l’any genera dubtes sobre a qui escolta l’executiu europeu a l’hora de proposar noves lleis.

“Si la gent vol això, ho farem”, va dir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker la setmana passada per anunciar que proposaran acabar amb el canvi horari dos cops l’any arran d’una consulta pública, on la majoria dels enquestats s’hi mostrava a favor. Popularitzada als anys 70′ per aprofitar la llum del sol i estalviar energia, en els últims anys s’ha generalitzat el convenciment que aquesta pràctica, de fet, produeix un estalvi marginal i a més genera problemes de salut, pertorba el somni i redueix la productivitat. Independentment de la conveniència o no de seguir endarrerint i avançant el rellotge dos cops l’any, el procés de decisió que ha portat a Brussel·les a posicionar-se en aquesta línia planteja dubtes sobre a qui escolten quan proposen un canvi.

La CE va llençar aquest estiu una enquesta sobre el canvi horari després d’una resolució europarlamentària que demanava reconsiderar aquesta pràctica i que països com Finlàndia i Estònia volguessin acabar amb ella ja fa anys. Normalment ignorada pel comú dels mortals europeus, Brussel·les es va emocionar amb “l’èxit” de participació. Uns 4,6 milions de persones van donar la seva opinió i el 84% ho tenien clar: prou de tocar el rellotge. Presumint del seu tarannà democràtic, l’executiu europeu ha fet seu aquest desig perquè, diu, “la gent vol això”. Així, plantejarà una nova directiva per posar fi al canvi d’hora dos cops l’any que l’Eurocambra i els estats membre hauran d’estudiar i aprovar (o no).

Sobrerepresentació d’Alemanya

Però, realment volen els europeus el canvi horari? “Milions… creuen que l’horari d’estiu hauria de ser tot l’any”, deia Juncker a la televisió pública alemanya. Milions d’alemanys devia ser. Gairebé 7 de cada 10 participants en l’enquesta eren alemanys (és a dir 3 dels 4,6 milions), la qual cosa ha aixecat crítiques sobre la representativitat de la consulta. En canvi, per exemple, a l’Estat espanyol només hi van dir la seva poc més de 88.000 persones, que clarament coincidien amb els alemanys (un 93% volien posar fi al canvi d’hora), malgrat que es pressuposava una oposició a aquest canvi per la seva situació geogràfica.

Comunicació poc transparent

Per afegir més confusió, el gabinet de Juncker va revelar els “resultats preliminars” de la consulta sense desglossar la participació per estat membre (evitant publicar que el 70% eren d’Alemanya), sinó per percentatge de participació nacional. Una política comunicativa estúpida, perquè un pot agafar una calculadora i arribar igualment a la conclusió de la sobrerepresentació alemanya, que de fet, en roda de premsa, no van poder negar.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Xoc Generalitat-Moncloa per qui gestiona l’ingrés mínim vital

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha reclamat al Govern central la transferència de la gestió de l'ingrés mínim vital com han...

La fiscalia contra Forn: recorre l’aplicació de l’article 100.2

La fiscalia ha recorregut a l'Audiència de Barcelona l'aplicació de l'article 100.2 a l'exconseller Joaquim Forn, en la línia del que està fent amb...

Un terç dels casos de discriminació a Barcelona són per racisme, i una quarta part, per LGTBI-fòbia

Un terç dels casos de discriminació a Barcelona (33%) són per racisme, i una quarta part (25%), per LGTBI-fòbia, sent també aquestes últimes les...

Rull “tornaria a defensar” la declaració d’independència de 2017

El conseller legítim de la Generalitat Josep Rull ha considerat que la legislatura no està políticament esgotada donada la crisi sanitària actual que, al...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca