Dimecres 08 Abril, 2020

Tv3 ignora els artistes catalans

Més llegits

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

L’amenaça del Suprem fa efecte: els presos polítics no es confinaran a les seves cases

Les presons catalanes han descartat que els nou líders independentistes condemnats per impulsar l'1-O es confinin a les seves...

L’Espanya infectada

Aquests dies de confinament he avançat en una lectura que tenia a mitges, Ascenso y Crisis: Europa, 1950-2017, un...

Els experts avisen que la majoria de declaracions de la renda a Catalunya sortiran a pagar

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha avisat que la majoria de declaracions de la renda a Catalunya sortiran a...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

L’entrevista que ha realitzat el FAQs aquest diumenge al raper Valtonyc, s’ha fet a l’església de Béguinage a Brussel·les, si sou dels pocs lectors d’aquesta revista, sabreu que és la mateixa església on té lloc l’exposició 55 urnes per la llibertat. En la qual 55 artistes compromesos amb el moviment republicà han intervingut creativament una urna de l’1-O. La proposta artística de Fina Duran i Esteve Saben que no ha tingut cap mena d’atenció per part dels mitjans, més enllà de Revista Mirall, Directe.cat i Vilaweb.

Laura Rosel entrevista al raper mallorquí a l’esmentada església. En la filmació veiem a Valtonyc caminar entre obres d’art, un pla picat de la volta barroca de l’església. Però cap nota sobre què dimonis fan unes urnes allà. En primer pla es veu l’urna de Francesc Torres (que ara exposa al MACBA), i la caixa lluminosa de FAQs, com una obra més. L’entrevista versa sobre la situació de Valtonyc a Brussel·les. Acaba l’entrevista. Les obres han estat completament ignorades.

A l’espectador, sempre àvid d’informació, no li haguera interessat una mica saber què eren les “coses” que envoltaven a Valtonyc? Ni que fos per una sana curiositat. Laura Rosel, podria haver dit, ens trobem aquí, on hi ha l’exposició X, i hem volgut fer l’entrevista aquí per aquest motiu. Però no ho ha fet i volem entendre el perquè.

L’art, l’estètica, la pintura i les belles arts en termes generals, importen en la mesura que el màrqueting les fa atractives. Fora de la seva importància acadèmica, podem observar com l’interès per l’art va en relació a si és un factor d’ascensió social o prestigi de classe. M’explico. Si tenir cultura general, ser llegit i tenir interès per l’art marca la classe social a la qual pertanys, hi ha més interès per l’art. Si la classe la marquen altres factors, l’interès per l’art disminueix.

Actualment, amb les xarxes socials, podem veure un fet semblant. Si l’artista és famós a les xarxes, si aconsegueix que la seva popularitat sigui palpable, llavors hi ha interès per la seva obra. Els mitjans de comunicació intenten dissimular l’interès pels retweets a còpia de fer una descripció i no pas una crítica de les seves creacions.

Davant d’aquesta disjuntiva, la nostra televisió pública, i amb l’excusa perfecta ha decidit no explicar per què entrevisten a Valtonyc dins d’una exposició que no és nomenada en l’interviu. Tampoc massa gent ha protestat, però il•lustra el modus operandi de les televisions. On fins i tot en programes necessaris i seriosos com Preguntes Freqüents, no es permet una conjunció real entre les arts. Alhora que només s’informa l’espectador d’allò que té ganes de veure, no allò que aporta una informació complementària. El que volem veure: un raper amb el qual mostrar la seva solidaritat, o imaginar-se-la. Uns periodistes més o menys incendiaris, però tots amb el guió escrit. No ens volem complicar la vida en unes obres que descriuen sentiments col·lectius, volem atendre a allò del que es podrà fer en raonaments de 240 caràcters. TV3 ignora els artistes catalans a Brussel·les, però sabeu, a ningú li importa i per això ho han fet.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Els familiars de difunts poden reclamar a les asseguradores els serveis no prestats

Facua-Consumidors en Acció ha informat aquest dimarts als familiars de difunts que poden reclamar a les asseguradores el cost dels serveis no prestats durant...

Els diputats del Parlament donaran el 25% del sou d’abril

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts que cada diputat de la Cambra catalana faci una donació del 25% del seu sou d'abril...

El Gobierno i la crisi: cap autocrítica i moltes excuses

El govern espanyol està treballant en “diversos escenaris” per a la fase de “transició” de la crisi del coronavirus. La ministra portaveu, Maria Jesús...

La CUP demana que el Parlament recuperi la capacitat de controlar el Govern

El diputat de la CUP en el Parlament Carles Riera ha assegurat aquest dimarts que és "imprescindible que la Cambra catalana i els grups...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca