Divendres 29 Maig, 2020

Trump posa a prova la paciència dels europeus

Més llegits

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

La peripècia de Cs per relacionar el tancament de Nissan amb l’independentisme

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha lamentat el tancament de la planta de Nissan a Barcelona...

Rull i Turull asseguren que estan presos per informes manipulats

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que tota Espanya està construït sobre la base...

Desobeir per a rescatar les persones

Dubto, tot i que tampoc m'estranyaria, que encara quedi algú dins l'independentisme que s'hagi sorprès pel caràcter amb el...

El PP situa els fets d’octubre de ser un dels motius del tancament de Nissan

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha culpat del tancament de la planta de Nissan a Barcelona al "discurs...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

El lideratge estatunidenc més mediàtic, impulsiu, capritxós i, perquè no dir-ho, freak, està portant a la Unió Europea als seus límits. Donald Trump s’ha ventilat el TTIP, l’acord climàtic de París, el nuclear amb l’Iran, la participació a l’UNESCO i el multilateralisme, ha incendiat el territori que menys falta li fa escalfar-se, com és Palestina, obrint una ambaixada a Jerusalem i ha declarat la guerra comercial als socis amb els quals fa més negocis. Hòstia, rere, hòstia Washington treu cada cop més de polleguera l’elit europea que de moment manté les formes.


Guerra dialèctica

Per això, en el terreny retòric, quan es tracta de replicar les sortides de to i les grolleries de Trump, les delicades esferes europees treuen el seu “tough guy”, el líder europeu menys diplomàtic amb el mateix nom que l’amic estatunidenc. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, li ha agafat tal gust de posar-se al nivell de Trump en les seves reaccions que ha impregnat el seu estil comunicatiu. Recentment una reconeguda defensora dels drets humans establerta a la capital belga m’explicava, fent broma, que havia de mirar dos cops les seves piulades durant l’última cimera europea centrada en la gestió dels refugiats, per si eren de Trump. Tanmateix, entrar en el joc de les piulades incendiàries i les punyalades dialèctiques no soluciona els problemes reals que implica la nova política exterior dels EUA, sobretot en l’àmbit comercial.

Butxaques inquietes

El medi ambient i l’acord nuclear van tocar els nassos als europeus, majoritàriament als diplomàtics que hi van dedicar hores i suor, com la tot terreny alta representant de la UE, Federica Mogherini. Però quan Trump ha començat a tocar la butxaca dels empresaris europeus, ja s’han posat més nerviosos. Després d’allargar l’agonia de la UE ajornant els aranzels a l’acer i l’alumini gairebé tres mesos, finalment Washington va ignorar les súpliques de Brussel·les per quedar-ne exempta. Ara arriba una amenaça pitjor.

La Comissió Europea calcula que la broma dels aranzels al sector metal·lúrgic els hi costarà uns 6.400 milions d’euros. Ara bé, una taxa del 20% com va anticipar el cap de la Casa Blanca podria tenir un impacte major per una indústria que el 2016 va exportar cotxes només als EUA per valor de 48.000 milions d’euros. De moment, l’executiu europeu ha tret la seva artilleria de fets i dades per intentar convèncer l’administració estatunidenca que es tracta d’un moviment contraproduent que acabarà afectant la seva pròpia economia. Vistos els antecedents, la tàctica no promet gaire.

A l’espera de la pròxima piulada de Trump, els hiperformats buròcrates i estrategs polítics que piloten l’aparell europeu, independentment de les contramesures adequades per sortir del pas a uns nous aranzels, s‘haurien de començar a posar les piles per trobar una fórmula que neutralitzi o esquivi l’hostilitat del seu aliat predilecte si no volen sucumbir al bullying dels yankees.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Xoc Generalitat-Moncloa per qui gestiona l’ingrés mínim vital

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha reclamat al Govern central la transferència de la gestió de l'ingrés mínim vital com han...

La fiscalia contra Forn: recorre l’aplicació de l’article 100.2

La fiscalia ha recorregut a l'Audiència de Barcelona l'aplicació de l'article 100.2 a l'exconseller Joaquim Forn, en la línia del que està fent amb...

Un terç dels casos de discriminació a Barcelona són per racisme, i una quarta part, per LGTBI-fòbia

Un terç dels casos de discriminació a Barcelona (33%) són per racisme, i una quarta part (25%), per LGTBI-fòbia, sent també aquestes últimes les...

Rull “tornaria a defensar” la declaració d’independència de 2017

El conseller legítim de la Generalitat Josep Rull ha considerat que la legislatura no està políticament esgotada donada la crisi sanitària actual que, al...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca