Anar al psicòleg amb Jaume Alonso Cuevillas

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ahir l’ANC de les Corts va organitzar una col·loqui amb Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont. L’acte va ser moderat pel director d’aquesta revista. L’esdeveniment pròpiament dit es va resoldre amb un col·loqui de l’advocat i un extens torn de preguntes. L’edat mitjana de la parròquia rondava els 60 anys. Va ser un acte en el qual es va poder veure quines són les inquietuds de l’independentisme més popular.

Fora de les picabaralles entre els diferents partits, els assistents amb les seves qüestions van fer preguntes que denotaven la seva tradició catòlica. De fet tot l’acte va semblar una missa civil. On expirar els seus pecats i ser reconfortats. Cuevillas llavors no era un advocat, exercia de psicòleg i sacerdot. Un sacerdot capaç d’entretenir els fidels amb respostes com ara “vaig tenir una setmana santa de penitència” o “sabia que em canviaria la vida (la defensa de Puigdemont), quan m’ho van insinuar vaig dir; lo què?”

Les preguntes en un tant per cent molt ampli preguntaven per la intervenció europea, per estratègies secretes o el martiri dels presos. Preguntes que en última instància volien demostrar la intervenció d’un déu superior. Una figura superior que amb el seu poder pogués posar pau a la justa lluita que tenen els voluntaris independentistes.

En aquesta lògica podem veure com els valors catòlics són una constant en la cultura popular del moviment republicà. L’adoració de la imatge, la fe en la unitat i el sacrifici/martiri com a solució a la majoria d’accions.

- Publicitat -

L’adoració de la imatge (l’iconodulia) és un tret que les diferents branques del cristianisme han anat abolint, a excepció del catolicisme. Les manifestacions de l’11 de setembre generen cada any imatges que ens queden en la retina i reproduïm fins a la sacietat. Les adorem, els diaris independentistes n’han fet suplements, edicions especials, etc.

La fe en la unitat; catolicisme en grec vol dir universal. Alhora que després de la Contrareforma les escissions en el sí de l’església foren fortament castigades. En el subconscient, sempre volem la unitat, ja que l’associem amb la victòria (la glòria de Déu). Tots junts, per la causa comuna. En lloc d’afrontar les nostres divergències com una cosa natural i solucionar-les en base al desacord, per negociar. Exigim la unitat catòlica en tots els àmbits de la nostra societat.

Per últim, el sacrifici i el martiri, solució de Crist als nostres pecats, es poden veure en com celebrem les nostres festivitats nacionals. Una gran derrota (l’11 de setembre) i ara amb l’1-O, un altre gran jornada de repartició d’estopa. Una violència en cap moment contestada, en el fons auto violència que en la dialèctica d’amo i esclau, ens allibera del plaer a ser castigats. Però també una forma catòlica de redempció col·lectiva a partir de la qual netejar-nos de les nostres faltes.

El màrtir, la figura cristiana per excel·lència, podem veure’ls en a la figura dels exiliats i presos. El nostre record constant, voler igualar les seves condicions, són ja molts els que s’ha autoposat en gàbies, funciona com una manera de ser màrtir per un moment, de simular la condició de l’altre esperant una catarsi amb el pres.

Aquestes necessitats espirituals són les d’un poble catòlic, que tot i que només el 50% de la població de Catalunya es considera com a tal. Els partits que més s’han acostat a aquest relat entre màgic i catòlic, d’unitat, martiri i adoració d’imatges han estat els que han aconseguit més vots. Han escoltat a la massa i l’hi ha dit allò que volia escoltar, han actuat de psicòlegs, però en lloc d’intentar millor la salut del poble, simplement han dit allò que hom necessitava, simplement han augmentat el seu deliri.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca