La glosa, un espai de llibertat, crítica i cohesió

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Dimarts al matí Cor de Carxofa, Plataforma per la llengua i la Fundació Carulla van presentar el web eduglosa.cat al Centre Tradicionarius de Gràcia. Una web que ofereix serveis lingüístics, tècnics i musicals per tal de poder crear segons les lleis de la glosa i cantar en llibertat. Alhora que un punt de trobada que vol mostrar les possibilitats de la disciplina i la llengua catalana.

Eduglosa.cat vol ser un banc de recursos per qualsevol, alhora que un portal  per fomentar la creativitat i l’esperit crític. Com va dir Neus Mestres (directora de Plataforma per la Llengua) a la presentació: “la glosa és un recurs que permet veure als nens com el català és una llengua amb la qual divertir-se. Alhora que és una eina de cohesió

A la web si troben recursos pràctics com ara lletres de repertori, partitures, àudios, vídeos i activitats didàctiques. Però també una posada en valor d’aquest estil musical, present arreu dels Països Catalans; com podem llegir: “Arreu dels Països Catalans trobem mostres diferents d’improvisació, que està ben arrelada a la personalitat del nostre poble. Així, per exemple, podem sentir, cantar i ballar jotes a l’Ebre; fandangos, a les illes; patacades, a Cadaqués, o gaudir del cant d’estil al País Valencià”. Un estil que també rep diferents noms segons el lloc: garrotins, nyacres, perdiuetes, corrandes, jotes, albades…

S’ha de destacar del web la Glosateca, un recopilatori  dels temes més importants a completa disposició del públic digital. Un espai on els avesats gaudiran i els curiosos podran explorar les profunditats de la glosa.

Eduglosa.cat és una molt bona oportunitat per tal de poder-se formar en aquesta disciplina musical, ja popular al nostre país, a través d’estils com el hip-hop o el trap. Un espai de crítica i llibertat a través de la cultura i la música. Així com suposa una oportunitat per la cohesió social dels infants, que poden trobar en el català i la glosa una forma d’expressió satisfactòria per les seves inquietuds.