El fenomen Txarango més enllà dels escenaris

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

De grups musicals de moda sempre n’hi ha hagut. Txarango segurament és el fenomen musical que durant els darrers anys ha gaudit de més popularitat a Catalunya, especialment entre els joves, però també entre molts adults. Un exemple de seguidor veterà n’és el nou president de la Generalitat catalana, que va citar una cançó del grup del ripollès en el seu discurs d’investidura.

Txarango és un grup musical, però la seva influència i capacitat d’actuació va més enllà de fer passar una bona estona als seus seguidors en cada concert, que són sempre festasses memorables.  A diferència d’altres artistes catalans, Txarango s’implica en la política i pren partit. Així mateix, impulsa actuacions, moltes d’elles amb una molt bona rebuda social, per defensar les seves idees. En aquest article en repassem algunes:

 

Solidaritat amb la crisis dels refugiats

Al maig de 2016 components de Txarango van visitar el camp de refugiats d’Idomeni al nord de Grècia. Allà van compartir la seva música i la seva alegria amb els milers de persones que hi habitaven. Els components del grup també han viatjat a llocs com Melilla, Senegal o Palestina per conèixer de primera mà la situació de les persones que hi viuen refugiades.

Al febrer de 2017 Txarango va participar en el concert solidari amb el lema “Volem acollir”, organitzat per la plataforma “Casa nostra, casa vostra”. Al concert, que es va celebrar al Palau Sant Jordi de Barcelona, tenia com a objectiu sensibilitzar als polítics i a la societat en general sobre la necessitat d’acollir els refugiats que Europa s’havia compromès a rebre.

 

Col·laboració amb entitats socials

Txarango va decidir destinar el 50% dels diners del drets d’autor que genera el seu darrer disc, El cor de la terra, a 14 entitats que treballen en el camp social en diverses temàtiques. Entre les entitats beneficiàries hi ha a la PAH, la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Tanquem els CIEs, Stop Mare Mortum, Proactiva Open Arms, entre altres. Es tracta d’entitats que lluiten per temes com el dret a l’habitatge, l’ajuda als refugiats, contra el racisme o en suport de les persones amb alguna discapacitat.

- Publicitat -

 

Per la llibertat d’expressió

A l’abril d’aquest any Txarango va participar en la campanya “No callarem”, que va organitzar tota mena d’activitats a l’antiga presó Model de Barcelona durant una setmana a favor de la llibertat d’expressió i la resta de drets i llibertats individuals i col·lectius. La participació en les activitats va ser massiva, especialment als concertes, on va actuar Txarango.

 

Clownia: un festival cultural amb valors socials

L’any 2014 Txarango va impulsar el Clownia, un festival que, a través de la cultura, vol contribuir a la transformació de la societat. Aquest any se’n celebra la cinquena edició a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, comarca d’on són originaris alguns dels membres del grup. Entre els valors socials que defensa el Clownia hi ha el dret i accés a la cultura, la no discriminació, la solidaritat, l’anticapitalisme, el feminisme i la sostenibilitat.

A més de concerts de grups destacats i que comparteixen els valors del festival, com Roba Estesa, Doctor Prats, The Cat Empire o els mateixos Txarango, també s’organitzen xerrades sobre temes socials. Aquest any el Clownia tindrà lloc del 30 de juny a l’1 de juliol. Les entrades pels concerts estan esgotades però s’organitzen altres activitats gratuïtes on pot participar tothom.

- Publicitat -