La cultura ens farà lliures?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Hi ha un mantra que assola l’esquerra catalana. La creença que una persona culta no pot ser conservadora, o que la cultura ens fa més crítics. Una religió entre els guardians de la cultura catalana, la d’allunyar la dreta de la cultura. Georges Pompidou primer ministre de França creà el Centre George Pompidou, exemple de l’avantguarda museística. Però era un gaullista convençut, i no podríem parlar d’ell com a progressista.

D’altra banda el consum cultural va lligat a la renda. De tal manera que a mesura que la renda i l’educació augmenten hi ha més interès per participar en activitats culturals. Ara, això no assegura la ideologia de les activitats culturals o les obres. En aquest sentit podríem suposar que la ideologia de les activitats del MACBA és progressista. Però els òrgans de control són comandats per l’alta burgesia de la ciutat, amb interessos de classe contraposats. Per exemplificar el contrari podríem pensar en el Centre Cultural del Born, concretament en l’etapa de Quim Torra.

Per últim hi ha la qüestió nazi. Llibres com “Creer y destruir, los intelectuales en la máquina de guerra de las SS” de Christian Ingrao, mostren com un alt nivell cultural no afecta a la ideologia de la persona. Com es senyala a La Razón: “Ahora «Creer y destruir» nos muestra que gran parte de los cuadros medios del aparato represor nazi eran universitarios, varios con dos licenciaturas y algunos doctorados «cum laude», que no le hacían asco a reventarle la cabeza de un detenido, sin ningún tipo de juicio, sencillamente porque el régimen nazi lo hubiera señalado como «escoria», «sub-hombre» o «enemigo del III Reich»”.

La creença de què la cultura ens farà lliures, què gràcies a la lectura podem ser més crítics ha de ser posada sempre en dubte. La història ens ensenya que els règims més totalitaris i sanguinaris sempre han estat recolzats per persones brillants en el pla cultural i intel·lectual. La ideologia és allò que ens fa ser progressistes, comunistes o liberals. La cultura és allò que ho justifica.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca